İran Cumhurbaşkanlığı İletişim Ofisi Başkan Yardımcısı Mehdi Tabatabai, Petrol Bakanı Muhsin Paknejad’ın görevinden istifa ettiğini ve Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın istifayı kabul ettiğini açıkladı.
Tabatabai, Paknejad’ın istifasını resmen sunduğunu ve Pezeşkiyan’ın bunu kabul ettiğini belirtti. Açıklamaya göre Hamid Bord, yeni bakan atanana kadar Petrol Bakanlığı görevini vekâleten yürütmek üzere görevlendirildi.
İstifanın gerekçesine ilişkin resmi bir açıklama yapılmadı. Ancak gelişme, ABD’nin İran’a ve özellikle ülkenin petrol sektörüne yönelik benzeri görülmemiş yaptırımlar uyguladığı bir döneme denk geldi.
ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, cumartesi günü yaptığı açıklamada İran’ın denizde artık satılmayı bekleyen petrolünün bulunmadığını ve ülkenin bu hafta petrol satışlarından gelir elde edemeyeceğini öne sürdü.
ABD Hazine Bakanlığı, 25 Ağustos’ta İran’ı küresel finans sisteminden tamamen izole etmeyi amaçladığı belirtilen kapsamlı bir yaptırım kampanyası başlattığını duyurmuştu.


