1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. İran önce kendisine baksın!
İran önce kendisine baksın!

İran önce kendisine baksın!

Taliban liderlerinden Molla Haşimi, İran’dan gelen mezhepçilik ithamını eleştirdi!

14 Eylül 2021 Salı 19:10A+A-

HAKSÖZ HABER

Taliban’ın kurduğu yeni kabine tartışılmaya devam ediliyor. Kuşatıcı bir kabine kurulmadığı yönündeki eleştiriler bir yana İran’dan ise kabinede “mezhepçilik” yapıldığı yönünde eleştiriler yapılıyor.

Taliban liderlerinden Molla Zakir Haşimi, kabinede Şii olmamasını eleştiren İranlı yetkililere yönelik açıklamasında tutarsızlık vurgusu yaptı. İran’da yıllardır Sünnilerin hiçbir şekilde üst düzey devlet kademelerinde görev alamadıklarını örnekleriyle vurgulayan Haşimi kendi kurdukları hükümetin buna tamamen kapalı olmadığını belirtiyor. “40 yıldır İran rejiminin Ehli Sünnet tek bir bakanını gösterin. Biz devlet kadrolarına Şiileri atamayacağız demiyoruz. Bakanlık görevine getirilmemiş olmaları başka görevler verilmeyeceği anlamına da gelmiyor.”

Haşimi’nin dikkat çektiği husus İran’da 40 yıldan fazla bir süredir hüküm süren “müesses nizamın” ayrımcılığını gözler önüne seriyor. İran’da Sünni kesimin ibadetlerini doğru düzgün yerine getirebilecekleri camilere sahip olmaları bile oldukça zor. Bunun yanında İran mezhebini bir siyaset aracı olarak kullanarak yıllardır "Şiileştirme" çalışmaları yapıyor. Bağdat’ın değişen demografisini bunun en büyük örneklerinden birisi…

Ancak zeytinyağı misali üste çıkmayı her şartta başarabilen İran aynı zamanda başkalarını mezhepçilikle suçlamaktan da geri durmuyor. Halbuki daha on günlük bir kabineyi Sünni mezhepçiliği yapmakla suçlayan İran’ın Taliban’ı eleştireceğine önce kendisine bakması gerekiyor!

Etiketler : , , , ,

HABERE YORUM KAT

7 Yorum