1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. İran netâmeli bir C. Başkanlığı seçiminin daha eşiğinde..
İran netâmeli bir C. Başkanlığı seçiminin daha eşiğinde..

İran netâmeli bir C. Başkanlığı seçiminin daha eşiğinde..

Selahaddin Eş Çakırgil bu ikinci yazısında İran'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerini yorumlarken tarihin tozlu sayfalarını tekrar gün yüzüne çıkarıyor.

09 Haziran 2021 Çarşamba 13:43A+A-

Pazartesi günkü yazımda, İran’da 16 Haziran günü yapılacak yeni C. Başkanlığı seçimine kısaca değinmiş ve konunun daha net anlaşılabilmesi açısından,  -elbette kendi açımdan- bir değerlendirme yapmış ve o inkılab hareketinin merhalelerinden de söz etmiştim;  tabiatiyle de 8 yıl süren ve her iki taraftan 1 milyondan fazla insanı yutan İran-Irak Savaşı’ndan da…

Ancak, anlaşılıyor ki, o savaşın sebepleri ve neticeleri hele de genç nesiller için bir meçhul…

Evet, neydi o savaşın görünür- görünmez saik ve sebepleri…

*

Görünürdeki sebep, Şah ile Saddam arasında imzalanan ve Irak rejimini çok güç duruma düşüren  ‘1975-Cezayir Andlaşması’ idi. Ve İnkılab Hareketi’yle İran’ın önceki ‘tâgutî’ rejimi ve sosyal bünyesi, hemen bütün kurumlarıyla çöküp, hele de kendisini Cezayir Andlaşması’yla sımsıkı bağlayan Şah ve güçlü ordusu yıkıldıktan sonra...  Saddam’ın eline bir fırsat geçmişti. Nitekim 22 Eylûl 1980 günü, Saddam, televizyon ekranları karşısında Cezayir Andlaşması’nı yırtarak, İran’a saldırı emrini veriyor ve o kanlı savaşı başlatıyordu.

Bu, görünür sebep idi...

Yazının devamı:  İran netâmeli bir C. Başkanlığı seçiminin daha eşiğinde.. -2- 

HABERE YORUM KAT