1. HABERLER

  2. HABER

  3. İran ile P5+1 Ülkeleri Arasında Yapılan Anlaşmanın Şartları
İran ile P5+1 Ülkeleri Arasında Yapılan Anlaşmanın Şartları

İran ile P5+1 Ülkeleri Arasında Yapılan Anlaşmanın Şartları

İran ile 5+1 ülkeleri arasında yürütülen nükleer müzakerelerde anlaşma sağlandığı bildirildi.

14 Temmuz 2015 Salı 18:25A+A-

İsviçre’nin Lozan kentinde P5+1 (ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ve Almanya) ülkeleri ile Tahran Yönetimi arasında sekiz gündür aralıksız süren müzakereler, dün akşam saatlerinde bir sonuca ulaştı.

Obama: “İran’ı Nükleer Bomba Elde Etmekten Alıkoyacak Bir Anlaşma”

ABD Başkanı Barack Obama, anlaşmanın ardından Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında Lozan’da varılan varılan çerçeveyi dünyaya şu sözlerle duyurdu:

“Bugün ABD, müttefik ve ortaklarımızla birlikte, İran’la eğer tam olarak uygulanırsa onları nükleer bomba elde etmekten alıkoyacak tarihî bir uzlaşmaya vardı. Başkan ve Başkomutan olarak, Amerikan halkının güvenliğinden daha büyük bir sorumluluğum yok.”

erdogan_8163.jpg

aa_4261.jpg

v_6058.jpg

İranlılar Sokaklara Döküldü

Anlaşmayı kutlamak isteyen İranlılar başkent Tahran'da sokaklara döküldü. Anlaşma, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ve AB’nin Dış Politika Temsilcisi Mogherini’nin ortak basın toplantısında duyuruldu.

Anlaşmanın Şartları

* İran, elindeki santrifüjleri 3’te 2 azaltacak. Böylece sayı 19 binden 6104’e düşecek. Bunların da 10 yıl boyunca sadece 5060’ı zenginleştirme faaliyetinde bulunacak.

* İran, 15 yıl boyunca elindeki uranyum stoklarını yüzde 3.67’den fazla zenginleştirmeyecek.

* İran elindeki 10 bin kg düşük zenginleştirilmiş uranyumu azaltıp, 15 yıl boyunca sadece yüzde 3.67 zenginleştirilmiş olarak 300 kg uranyum bulunduracak.

* İran 15 yıl boyunca yeni zenginleştirme tesisi kurmayacak.

* İran’ın şu anda 2-3 ay olan, nükleer silah için malzeme edinme süresi bir yıla uzatılacak. Ve bu süre en az 10 yıl boyunca geçerli olacak.

* İran, Fordo tesisinde en az 15 yıl uranyum zenginleştirmeyecek. İran, Fordo’yu araştırma merkezi, fizik, teknoloji gibi barışçıl alanlarda çalışan bir tesise dönüştürecek.

Kaynak: ensonhaber.com

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

1 Yorum