1. HABERLER

  2. ÇEVİRİ

  3. İran, Esed’e desteklerini kolaylaştırmak için ‘ortak banka’ kuracak
İran, Esed’e desteklerini kolaylaştırmak için ‘ortak banka’ kuracak

İran, Esed’e desteklerini kolaylaştırmak için ‘ortak banka’ kuracak

İranlı üst düzey yetkili, İran ve Suriye'nin ticarette ikili işbirliğini genişletmek ve derinleştirmek, aralarındaki para transferini daha verimli hale getirmek ve uluslararası yaptırımları aşmak için ortak bir banka kurmayı planladıklarını açıkladı.

29 Aralık 2020 Salı 18:48A+A-

Fatih Demir / HAKSÖZ HABER

Cumartesi günü Çin devletine ait  Xinhua Haber Ajansı'na konuşan İran, Irak ve Suriye ekonomik kalkınma merkezlerinin kıdemli üyesi Gol Mohammadi şunları söyledi: "Yaptırımlara karşı koymak için İran ve Suriye Merkez Bankaları arasında dahili bir SWIFT mekanizması oluşturmaya çalışıyoruz."

Bu mekanizma hem Tahran'ın hem de Şam'ın kendi arasında hızlı, kolay ve doğru bir şekilde para gönderip almasını sağlayacak. Bankanın asıl amacı batılı ülkelerin özellikle de Amerika Birleşik Devletleri’nin İran ve Suriye’ye yönelik aldığı yaptırım kararlarını aşmak olduğu ifade edildi. Gol Mohammadi, ortak banka kurulmasını “Her iki devlete uygulanan yaptırımların üstesinden gelmek” olarak niteledi.

İran Merkez Bankası Başkanı Abdolnaser Hemmati'nin Suriye'yi ortak bankanın kurulmasını önleyen engelleri kaldırmaya çağırdığı da ifade edildi. Böylelikle iki ülke arasındaki tüm engellerin ortadan kaldırılabileceği ifade edildi. 

ABD'nin geçen hafta Suriye Merkez Bankası'na yaptırım uygulamasının ardından alınan ortak banka kurma kararı süreci bu hafta hızlandırıldı. Esed Rejimi’nin yönetimi altında bulunan bölgelerde yükselen ekonomik krizleri aşmayı amaçlayan iki ülkenin ortak banka kurma çabası en başta temel ihtiyaç malzemelerinin giderilmesini amaçlıyor. 

Suriye'nin Esed Rejimi yönetimi altında bulunan bölgelerinde gıda fiyatlarında büyük artış yaşanıyor. Buğday ve yakıt gibi temel ihtiyaçların yetersiz kaldığı Suriye'de atılan bu adımın iki katil ülkenin sadece rejim altında yaşayan insanları kapsayarak aldıklarını unutmamak gerek.

Rejim katlettiği yüzbinlerce insanın terkettiği Suriye’nin Şam gibi bölgelerinde yaşayan insanların temel ihtiyaçlarını bile gidermekte zorlanırken Rusya ve Çin gibi zalim ülkelerden destek alıyordu. İran da ekonomik ve askeri anlamda Esed’e destek olurken, Esed’in oligark kuzeni Esed’in ekonomik sıkıntılardan dolayı kendi parasına da el koyduğunu söylüyordu. Gelinen son aşamada İslam ülkeleri arasında prestiji yerle bir olan İran’ın ortak banka kurarak Esed’e ekonomik desteklerini sürdürme kararı alması şaşırtmadı.  

İran, Beşar Esed rejimine askeri olarak yardım ettiği ve muhalefetle mücadelesinde onu finanse ettiği için İslam ülkeleri nezdinde imajını uzun zaman önce yitirmişti. İran Suriye iç savaşı boyunca Beşar Esed rejimiyle ekonomik bağlarını sürdürdü.  Bu yılın başlarında İranlı bir milletvekili, ülkesinin Esad'ı savunmak için 30 milyar dolar harcadığını kabul ederek, Suriye'nin borcunu geri ödemesi gerektiğini ifade etmişti. 

 

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT