1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. İran Askerleri Suriye’de (VİDEO)
İran Askerleri Suriye’de (VİDEO)

İran Askerleri Suriye’de (VİDEO)

İran askerlerinin Suriye'deki çatışmalarda aktif rol aldığını gösteren görüntüler yayınlandı.

10 Eylül 2013 Salı 13:48A+A-

Muhalif güçler tarafından ele geçirilen bir kameradan alınan görüntüler, Tahran'ın Beşşar Esed rejimini savunmak amacıyla oynadığı rolü gözler önüne seriyor.

Görüntülerde İran askerlerinin Suriye askerlerini denetlediği, Halep çevresindeki çatışmalar sırasında haberleşmeyi yürüttüğü ve rejim yanlısı milislere komuta ettiği görülüyor.

El Cezire TV kanalına verilen görüntülerde İran askerleri Halep'te bir askeri karargahta taktik konusunda görüş alışverişinde bulunuyor ve daha sonra da harabeye çevrilmiş şehirde arabayla geziyor.

Bir askeri kontrol noktasında durulduğunda ise Suriyeli askerlerin İranlıların emirlerine riayet ettiği görülüyor.

Görüntülerde Suriyeli bir subay askerlerinin moralini yükseltmek amacıyla izin verilmesi için İranlı komutanlarına ricada bulunuyor.

CNN TÜRK’te yer alan haber:

"SURİYE’NİN İRAN İÇİN ÖZEL ÖNEMİ VAR"

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Suriye’nin direniş cephesinin ön sırasında yer aldığından dolayı İran için özel önem taşıdığını bildirdi. Başkent Tahran’da bir toplantıda konuşan Ruhani, İran’ın bölgede bir savaş çıkmaması için son iki haftadır büyük bir çaba içerisinde olduğunu belirtti.

Ruhani, “Bir savaş çıkarsa, hasarın en aza indirilmesi ve düşmanın bir an önce savaşı sürdürmekten vazgeçmesi için çaba sarf ediyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Ruhani, Suriye’ye karşı yapılacak bir savaşta en büyük zararı savaş çıkaranların ve onların bölgedeki dostlarının göreceğini ifade etti.

SURİYE’YE YARDIM TALİMATI VERDİM

İran Cumhurbaşkanı ülkesindeki ekonomik sıkıntılara rağmen Suriye’ye insani yardımların yapılması için ilgili kurumlara talimat verdiğini kaydetti.

Ruhani, “Kriz durumunda olan ve halkına ekmek sağlamakta zorluk yaşayan bir İslam ülkesi varken onlara yardıma koşmalıyız. Tüm sıkıntılara rağmen dün başta gıda ve un yardımları olmak üzere Suriye’ye insani yardım yapılması için ilgili kurumlara talimat verdim” açıklamasında bulundu.

"RUSYA'NIN TEKLİFİNE SICAK BAKIYORUZ"

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham, Rusya'nın, Suriye'deki kimyasal silahların denetlenmesi önerisini memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

Haftalık basın toplantısında habercilerin sorularını yanıtlayan Afham, Rusya'nın olası bir savaşı engellemek için Suriye'deki kimyasal silahların denetime açılması önerisi hakkında, bölgede yeni bir savaşı engelleyecek tüm girişimleri olumlu karşıladıklarını ancak denetimin tüm taraflar için geçerli olması gerektiğini belirtti.

"Kimyasal silahların denetime açılması önerisi de dahil tüm öneriler sadece Suriye hükümetini değil bölgedeki teröristlerin elinde bulunan kimyasal silahları da kapsamalıdır" diye konuşan Afham, İran'ın herhangi bir ülke için değil, tüm bölgenin güvenliği ve istikrarı için endişe duyduğunu ifade etti.

Yakın tarihinde savaş yaşamış bir ülke olarak, muhtemel bir savaşın bölgede oluşturacağı olumsuz etkilere defalarca işaret ettiklerini Afham, şöyle konuştu: "Halihazırda oldukça hassas bir dönemden geçen bölgede yeni bir savaş ve macera arayışının engellenmesi için çabaladık ve çabalamaya devam edeceğiz. Savaş kışkırtıcılarının sesinin azalması için bizim sesimizi yükseltmemiz gerekiyor. Bu bağlamda Sayın Dışişleri Bakanımız Zarif, bölge ve bölge dışı ülkelerin yetkilileri ile yoğun telefon diplomasisi yürütmüş ve diğer ülkelerdeki temsilciliklerimizi bu konu hakkında daha aktif hale getirmiştir"

Afham, Suriye'ye askeri müdahalede bulunulması durumunda İran'ın savaşa dahil olup olmayacağı sorusuna, "Bölgedeki durumun kontrolden çıkmasına neden olacak her türlü askeri operasyon endişelere yol açmaktadır. Bölgenin güvenliği ve istikrarı için endişeliyiz. Tüm ülkeler bölgedeki her türlü karışıklığın ve kaosun önlenmesi için çaba sarf etmek sorumluluğundadır" yanıtını verdi.

Dış basında yer alan ve İsrail kaynaklarına dayandırılan, "İran ile Suriye hükümetinin gizli ortak siyasi plan yürüttükleri" yönündeki iddialarla ilgili soru üzerine Afham, "En azından yerli basınımızın, soruları ve haber yorumlarında siyonist rejimi kaynak göstermemesini umuyorum" dedi.

(MİLLİYET)

 

 

HABERE YORUM KAT

8 Yorum