1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. İran, Afganistan’da hırsızlık peşinde!
İran, Afganistan’da hırsızlık peşinde!

İran, Afganistan’da hırsızlık peşinde!

İran, ABD’den kalan ganimetleri kaçırmaya çalışıyor!

04 Eylül 2021 Cumartesi 18:49A+A-

HAKSÖZ HABER

Afganistan’daki kısa süreli siyasi belirsizlik İran’ın işine yaradı. Sosyal medyada paylaşılan bilgilere göre Afganistan’dan İran’a askeri mühimmat geçişi sağlanıyor.

ABD’nin bölgeyi terk ederken bıraktığı teçhizatların İran tarafına doğru sevk edildiği gözlemlenirken en ufak kargaşa ortamından bile istifade etmeyi bilen İran, hırsızlık konusundaki maharetlerini de göstermiş oldu!

ABD’den veya eski Kabil yönetiminden geriye kalan her şey Afganistan’ın hukuki mülkü durumunda. Ancak “sınırları zorlamayı” seven İran yolsuzluk ve kargaşa ile uğraşmak durumunda kalan Taliban’ın yoğun gündeminden faydalanarak Afganistan’ın savaş ganimetlerini tabiri caizse zimmetine geçiriyor!

Ganimetleri İran tarafına taşıyanların kaçakçılar  mı yoksa Devrim Muhafızları Ordusu ile ilişkili kişiler mi olduğu hakkında şuan için kesin bir bilgi olmamakla birlikte bu kadar kapsamlı bir nakliyenin DMO'dan habersiz yapılmasına imkansız gözüyle bakılıyor. Elimizdeki temel veri ABD’den kalan zırhlı askeri araçların İran’a kaçırıldığı ve İran tarafının bu işe engel olmadığı yönünde. Eski Afganistan Savunma Bakanı ise sosyal medyadan “Kötü komşu İran!” paylaşımıyla yaşananlara tepki gösterdi.

Bir devlet olarak İran’ın bir başka devletin askeri mühimmatını bu şekilde ele geçirmesi en sıra dışı hırsızlık hikayeleri arasına girmeye layık. Aynı zamanda bölgesel bir aktör olarak İran’ın acziyetini de gösteren bu gelişme hakkında resmi ağızlardan henüz bir açıklama yapılmadı!

whatsapp-image-2021-09-03-at-19-32-25.jpegwhatsapp-image-2021-09-03-at-19-32-25-1.jpeg

HABERE YORUM KAT

3 Yorum