1. HABERLER

  2. HABER

  3. Irak İşgalinin İkinci Bahanesi de Çöktü!
Irak İşgalinin İkinci Bahanesi de Çöktü!

Irak İşgalinin İkinci Bahanesi de Çöktü!

ABD'nin Irak'ı işgal etmek için öne sürdüğü iki bahaneden biri olan Irak istihbaratının El Kaide ile görüştüğü iddiasının da nükleer silah iddiası gibi uydurmaca olduğu ortaya çıktı.

12 Aralık 2014 Cuma 19:30A+A-

ABD'nin Irak işgali için kullandığı iki bahaneden biri olan El Kaide ile görüşüldüğü iddiası da Çek Cumhuriyeti'nin eski istihbarat yöneticisi tarafından yalanlandı. Bununla birlikte üzerinde gizlilik kararı kalkan CIA belgesi de iddianın asılsız olduğunu ortaya çıkardı. 

ABD, Irak'ı işgal etmek için iki gerekçe ileri sürüyordu. Bunlardan biri Irak'ın kitle imha silahı bulundurduğu iddiası, diğeri ise Iraklı istihbarat yetkililerinin Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'da El Kaide yöneticileriyle görüştüğü iddiası idi. Bu iddiaların ilki olan kitle imha silahları işgalden sonra bir türlü bulunamadı. ABD hala kitle imha silahı iddiasıyla ilgili net bir cevap verebilmiş değil. 

ABD'nin o dönemki başkanı George W. Bush'un dünyaya işgal gerekçesi olarak söylediği diğer iddia ise Irak'ın istihbarat yetkilisi Ahmed el Anyen'in  11 Eylül saldırılarını planlayan El Kaide yöneticisi Muhammed Atta ile görüştükleri iddiası. ABD, bu görüşmenin Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'da gerçekleştiğini iddia ediyordu. 

ÇEK İSTİHBARATÇI: BÖYLE BİR GÖRÜŞME OLMADI

Görüşmenin gerçekleştiği iddia edilen dönemde Çek İstihbaratının başındaki isim olan Jiri Ruzek, böyle bir görüşmenin gerçekleşmediğini ancak ABD'nin kendilerine bu iddiayı doğrulamaları için baskı yaptığını söyledi.

Geçtiğimiz günlerde hatıralarını yayınlayan Ruzek, "Muhammed Atta'nın 2001 yılında Prag'da gerçekleştirdiği iddia edilen görüşme, sadece tek kaynağa dayanan bir dedikodudan başka bir şey değildi. Ancak ABD bize bu iddiayı doğrulamamız için baskı yaptı" ifadelerini kullandı. 

ABD IRAK'IN EL KAİDE İLE BAĞLANTISI OLMADIĞINI BİLİYORDU

Diğer taraftan ABD'nin zaten Iraklı yetkililerin El Kaide ile bağlantısı olmadığını bildiğini belirten CIA belgeleri de bugün açıklandı. 

ABD'li Senatör Carl Levin'in talebi üzerinde, CIA tarafından 12 Aralık Cuma günü gizliliği kaldırılan belgeye göre, kurum 2003 yılında Amerikan ordusunun işgal ettiği Irak'ın 11 Eylül 2011 saldırıları ile bağlantısı olduğuna inanmıyordu.

Mektup 2001 yılında 11 Eylül saldırılarının organizatörü Muhammed Atta'nın Prag'da Irak İstihbarat Dairesi sözcüsü ile görüştüğü şeklindeki varsayımı da çürütüyor. Bunu dönemin ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney defalarca tekrarlamış, ülkede kitlesel imha silahlarının bulunduğu şeklindeki varsayım Irak'ın işgalinin başlıca nedeni olmuş, ancak bu varsayım da doğrulanamamıştı.

CIA Başkanı John Brennan'ın Senatör Levin'e gönderdiği mektupta CIA kurumunun daha 2003 yılında Atta'nın Irak istihbaratı ile görüştüğü şeklindeki şüpheleri belirttiği yer aldı. Ayrıca, kurumun elindeki deliller Atta'nın Prag’a gitmediğini doğrudan gösteriyordu.

CHENEY OLMAYAN GÖRÜŞMEDEN ALINTILAR YAPMIŞ!

Senatör Levin dün yaptığı konuşmada ABD Eski Başkan Yardımcısı Dick Cheney'e yönelik eleştirilerde bulunarak "Ulusal televizyon kanalında dahil birçok defa açıklama yapan Dick Cheney bu görüşmeden alıntılara yer vermişti, hatta bir defa görüşme olgusunun iyi bir şekilde doğrulanabildiğini ifade etmişti. Bu görüşme kamuoyunun ikna edildiği temel taşlardan biri olan Saddam Hüseyin'in 11 Eylül’de bize saldıran El Kaide üyeleri ile işbirliği yaptığının kanıtı olmuştu" ifadelerine yer verdi.

 

HABERE YORUM KAT