1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. İngiltere’den Mülteci Çocuklara Büyük Ayıp!
İngiltere’den Mülteci Çocuklara Büyük Ayıp!

İngiltere’den Mülteci Çocuklara Büyük Ayıp!

Muhafazakâr Parti’den milletvekili olan David Davies, Fransa’nın Calais’teki mülteci kampından İngiltere’ye götürülen 14 çocuk için atlara uygulanan “diş testi”nin yapılmasını önerdi!

19 Ekim 2016 Çarşamba 18:38A+A-

Fransa’nın Calais’teki mülteci kampında kalan ve ailelerinden ayrı düşen çocuk mültecilerden İngiltere’de akrabası bulunan 14’ü dün İngiltere’ye getirildi.

Bazı İngiltere merkezli gazetelerde, bu çocuklardan bazılarının fotoğrafları yayımlanarak yaşlarıyla ilgili kuşkuların bulunduğu iddia edildi.

Muhafazakâr Parti’den milletvekili olan David Davies de ülkeye getirilen mülteci çocuklardan bazılarının göz çevresinde kırışıklar olduğunu ve kendisinden bile yaşlı göründüklerini ileri sürerek, ülkedeki mülteci çocukların yaşlarının tespiti için “diş testi” yapılmasını talep etti.

Diş Hekimleri Derneği: Ahlâk Dışı

İngiltere merkezli Diş Hekimleri Derneği ise Davies’in çağrısını “ahlâk dışı” şeklinde nitelendirerek bu isteğe karşı çıktı.

İngiltere İçişleri Bakanlığı’ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada, mülteci çocukların İngiltere’de çeşitli kontrollerden geçirilerek kendilerine ilişkin anlattıkları öykülerin doğruluğunun araştırılacağı kaydedildi.

İngiltere devlet televizyonu BBC’de yer alan haberde, bakanlığın mülteci çocukların parmak izlerini alarak haklarındaki diğer kayıtlara ulaşmaya çalışacağı ileri sürüldü.

‘Dış Görünüş ve Davranışlarına’ Göre Karara Varılıyor

İngiltere’de mültecilerin 18 yaşın altında olup olmadığını belirlemek için “diş testi” yapılmıyor. Mültecilerin yaşlarını kanıtlayan herhangi bir belgenin olmadığı durumlarda yetkililer ‘dış görünüş ve davranışlarına’ göre karara varıyor.

Bakanlık verilerine göre 2015 yılında yaşlarıyla ilgili şüphe oluşan 574 mülteciden 371’inin yetişkin olduğuna hükmedildi. 2006’dan bu yana incelenen 11 bin 121 mülteciden 4 bin 828’inin de yetişkin olduğuna karar verildi.

100 Çocuğun Kabul Edilmesi Bekleniyor

İngiltere, 2020 yılına kadar 20 bin Suriyeli mülteci kabul edeceğini ancak bunların Türkiye, Lübnan ve Ürdün’deki mülteci kamplarından seçilerek alınacağını açıklamıştı. Bunun yanında, İngiltereli sivil toplum örgütleri hükümete Fransa’nın Calais kentindeki mülteci kampında bulunan ebeveyninden ayrı düşmüş çocukları ülkeye kabul etmesi için baskı yapıyor. İngiltere’nin bu hafta ülke içinde akrabası bulunan yaklaşık 100 çocuğu gruplar hâlinde kabul etmesi bekleniyor.

Kaynak: Reuters, Sputnik

HABERE YORUM KAT