1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. İngiltere’de Tony Blair'e 'Irak İşgali' Davası Açılıyor
İngiltere’de Tony Blair'e 'Irak İşgali' Davası Açılıyor

İngiltere’de Tony Blair'e 'Irak İşgali' Davası Açılıyor

İngiltere'nin 2003 Irak işgaline dahil olması nedeniyle, savaş sonrası politikaları masaya yatırdığı 'Irak soruşturması' raporu 6 Temmuz'da açıklanacak.

20 Mayıs 2016 Cuma 14:13A+A-

İngiltere'nin 2003'te Irak işgaline girmesi nedeniyle savaştan sonraki politikaların masaya yatırıldığı "Irak soruşturması" raporu Temmuz ayında açıklanacak. Konuyla ilgili açıklama yapan İngiltere İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, İngiltere'nin Irak işgalindeki rolünün zamanla açığa çıkacağını belirterek zamanın İşçi Partili Başbakanı Tony Blair'in İngiltere'yi yalan iddialar üzerine savaşa sokmasından dolayı yargılanabileceğini söyledi. Corbyn, Blair'in, Saddam Hüseyin'in 45 dakika içinde savaşa hazır hale getirilebilen kimyasal ve biyolojik silahları olduğu iddiasının yalan olduğunu görmekteyiz açıklamasında bulundu.

Jeremy Corbyn, Temmuz ayında Chilcott Komisyonu tarafından yayımlanacak belgeler hakkında “Ama biz savaşa gittik. Chilcott raporu birkaç haftalık zaman içinde yayınlanacak ve bence zaten bildiğimiz, bilmemiz gerekenleri söyleyecek. Kitle imha silahları yoktu, 45 dakika içinde saldırı kabiliyeti yoktu ve Bush'la önceden bir anlaşma yapılmıştı.” ifadelerini kullandı.

YASA DIŞI SAVAŞ

Corbyn, Salı günü, London School of Economics'te sol görüşlü akademisyen ve Ed Miliband'ın babası Ralph Miliband onuruna yaptığı konuşması sırasında Blair'in liderlik ettiği İşçi Partisi hükümetini eleştirdi. Corbyn “Bence Irak yasa dışı bir savaştı, şu konuda eminim ki, aslında (Eski BM Genel Sekreteri) Kofi Annan bunun yasa dışı bir savaş olduğunu doğruladı ve bu yüzden kendisi bunu açıklamalı. O, (Tony Blair) bunun için yargılanır mı, bilmem. Yargılanmalı mı? Muhtemelen” dedi. Corbyn, geçtiğimiz sene İşçi Partisi liderliği için yarışırken de Tony Blair'in Irak İşgali üzerinden savaş suçları nedeniyle yargılanabileceğini söylemişti.

SUÇUNU İTİRAF ETTİ

1997 ve 2007 yıllarında İngiltere Başbakanı olan Tony Blair, ABD ile birlikte Irak'ı işgal etmişti. Irak savaşının öncesinde ve sırasında alınan kararları soruşturmak amacıyla, İngiltere Başbakanı olan Gordon Brown'ın talimatıyla 2009 yılında bir komisyon oluşturmuştu. John Chilcott başkanlığındaki beş kişilik komisyon, 2001-2009 yılları arasındaki olayları inceleyerek geniş çaplı bir rapor hazırladı. 18 ay içerisinde tamamlanması beklenen bu raporun yayımlanması birçok gerekçeyle defalarca ertelendi. Komisyonun kamuoyunda anılan ismiyle “Chilcott raporu”nun önümüzdeki günlerde yayımlanması bekleniyor. Eski İngiltere Başbakanı geçtiğimiz Ekim ayında Irak'ta istihbarat ve planlama hataları yaptıklarını ve IŞİD'in ortaya çıkmasına sebep olduğunu söyleyerek suçunu itiraf etmiş ve İngiliz halkından özür dilemişti.

Kaynak: Sabah

HABERE YORUM KAT