1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. İngiltere'de AB Referandumunun Merkezinde Türkiye
İngiltere'de AB Referandumunun Merkezinde Türkiye

İngiltere'de AB Referandumunun Merkezinde Türkiye

Avrupa'da seçim ve referandum dönemlerinde tartışma konusu olan Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğinin, gelecek ay İngiltere'de yapılacak AB referandumu tartışmalarının da merkezinde yer alması dikkat çekiyor.

25 Mayıs 2016 Çarşamba 13:27A+A-

Birleşik Krallık'ta 23 Haziran'da yapılacak referandumla halk AB'de kalıp kalmamaya karar vermeye hazırlanırken, ülkede yürütülen iki farklı kampanya da Türkiye'nin AB üyeliğini seçmenlerin kararlarını etkilemek için tartışmalarına taşıyor.

Ülkenin AB'den ayrılmasını isteyen “Ayrılığa Oy Ver” kampanyasının yetkilileri, “76 milyonluk Türkiye AB kapısında” diyerek seçmenleri korkutmaya çalışıyor. Türkiye, ayrılık destekçilerinin hazırladığı posterlerde de kullanılıyor. İngiltere pasaportunun AB'ye açılan bir kapı gibi resmedildiği posterlerde, “76 milyonluk Türkiye, AB'ye katılıyor. Ayrılığa Oy Ver, denetimi yeniden eline al” ifadeleri yer alıyor.

“Ayrılığa Oy Ver” kampanyasının resmî internet sitesinde de İngiltere Başbakanı David Cameron'a Türkiye konusunda güvenilemeyeceğinin kaydedildiği bir videoya yer veriliyor. Videoda, Cameron'ın parlamento komisyonunda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin üyeliğinin gündemde olmadığını söylediği ancak daha önceki Türkiye ziyaretinde AB üyeliğine tam destek verdiklerini ifade ettiğine dikkat çekiliyor.

David Cameron'ın başını çektiği, ülkenin AB üyeliğinin devam etmesini isteyen “Britanya Avrupa'da Daha Güçlü” kampanyasından yana olanlar ise Türkiye'nin AB üyeliğinin öne sürülmesinin “saçma” olduğunu, Türkiye'nin AB'ye üyeliğinin yıllar süreceğini dile getiriyor. İngiltere Başbakanı Cameron, geçen hafta sonu konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “1987’de başvurdular. Bugünkü ilerleme hızıyla AB’ye girmeleri en son tahminlere göre 3000 yılı civarında olur muhtemelen.” ifadesini kullanmıştı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond da dün Türkiye'nin AB üyeliğine yaklaşmasına daha onlarca yıl olduğunu iddia etti.

“İngiltere Zâten Etkilenmeyecek”

İngiltere'nin önde gelen üniversitelerinden London School of Economics (LSE) Çağdaş Türk Çalışmaları Masası Başkanı Doç. Dr. Esra Özyürek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin AB üyeliği dolayısıyla İngiltere'nin birlikten çıkması gerektiği söylemenin gerçekçi olmadığını belirterek “Şu anda masada olan Türkiye'nin AB'ye katılması değil, yalnızca vize serbestliği. Bu vize serbestliği de Schengen kapsamındaki ülkeler için değerlendiriliyor. Schengen bölgesinde olmayan İngiltere, zâten bundan etkilenmeyecek.” dedi.

“Kampanya Oldukça Irkçı”

AB'den çıkılmasından yana kampanya yürütenleri ve bu kampanyada Türkiye'nin AB üyeliğini kullananları ırkçı bulanlar da var. LSE Avrupa Enstitüsü Profesörü Iain Begg, AB karşıtlarının Türkiye'yi kampanyalarında kullanarak halkı ürkütmeyi amaçladığını belirterek “Bu kişilerin Türkiye'nin AB üyelik sürecine dair detaylı bilgi sahibi olduklarından şüpheliyim. Kampanya oldukça ırkçı.” ifadesini kullandı.

“İngiltere’de İlk Kez Açık Şekilde Dile Getirildi”

Ekonomi ve Dış Politika Araştırma Merkezi (EDAM) Başkanı Sinan Ülgen de Avrupa'da “aşırı sağ” popülist partilerin genelde seçim ve referandum dönemlerinde gündeme getirdiği Türkiye'nin AB üyeliğinin şimdi de İngiltere'de su yüzüne çıktığının görüldüğünü kaydetti. Ülgen, “Burada yenilik, konunun İngiltere'de ilk kez açık şekilde dile getirilmiş olması. Yoksa Avrupa siyasetine baktığınızda bu zâten başka Avrupa ülkelerinde popülist partilerin daha önce de gündemindeydi.” diye konuştu.

“İngiltere’de Muhtemelen AB’de Kalacak”

İngiltere'nin AB içinde kalmasını isteyen kanadın, ülkenin ekonomik ilişkilerine zarar gelmemesi yönünde kuvvetli argümanı olduğuna dikkat çeken Sinan Ülgen ancak karşı tarafın, İngiltere AB'den çıkarsa ekonomik ilişkilerin nasıl bir modele oturtulacağını anlatamadığını belirtti.

Cameron'ın “Türkiye'nin AB'ye girmesi 3000 yılı bulur.” ifadesinin Türkiye-İngiltere ilişkilerine olumsuz etkisinin olmayacağını kaydeden Ülgen, İngiltere'deki referandum dönemi kapandığında Cameron'ın sözünün unutulması için gayret gösterileceğini ve bunların referandum harareti içerisinde söylenmiş sözler olarak değerlendirileceğini söyledi.

İngiltere'de yapılacak referandumdan birlikte kalınmasından yana sonuç çıkacağı tahmininde bulunan Sinan Ülgen, “İngiltere'de son dönemdeki kamuoyu eğilimlerine baktığımızda, kalma yönünde bir desteğin artmakta olduğunu görüyoruz. Bunun da temel nedeni, çıkmak isteyenler, İngiltere'nin Avrupa ile ilişkisi ve ekonomik geleceği konusunda ikna edici bir söyleme sahip olamadılar.” dedi.

“Amaç Kafaları Karıştırmak”

LSE Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Tim Oliver da birlikten çıkılmasından yana olanların kafaları karıştırmayı ve şüphe yaratmayı hedeflediğini anlatarak “Ayrılık kampanyasında ekonomik argümanlara odaklanmak yerine, göç ve duygusal konulara ağırlık veriliyor.” ifadesini kullandı.

Referandum 23 Haziran’da

İngiltere halkı 23 Haziran Perşembe günü, “Birleşik Krallık AB üyesi olarak kalmalı mı, yoksa AB'den ayrılmalı mı?” sorusunu yanıtlamak üzere sandık başına gidecek. Ülkenin 1973 yılından bu yana sürdürdüğü AB üyeliği ilgili yapılacak referandumda, 18 yaş üzeri İngiltereli, İrlandalı ve Milletler Topluluğu vatandaşları oy kullanabilecek.

Birleşik Krallık'ta yapılan son kamuoyu yoklamaları, 4 puan farkla kalmaktan yana olanları önde gösterirken yaklaşık yüzde 15'in henüz kararını vermediği dikkat çekiyor.

AA

HABERE YORUM KAT