1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. İngiltere'de AB Referandumu 23 Haziran'da Yapılacak
İngiltere'de AB Referandumu 23 Haziran'da Yapılacak

İngiltere'de AB Referandumu 23 Haziran'da Yapılacak

İngiltere Başbakanı David Cameron, ülkesinin Avrupa Birliği üyeliğiyle ilgili referandumun 23 Haziran’da yapılacağını açıkladı.

20 Şubat 2016 Cumartesi 17:19A+A-

Brüksel’de dün tamamlanan AB liderler zirvesinde ülkesinin üyelik koşulları ile ilgili yeni bir anlaşmaya ulaşan Cameron, bugün topladığı bakanlar kurulunun ardından basın toplantısı düzenledi.

İngiltere’nin AB üyeliğiyle ilgili referandumun 23 Haziran'da yapılmasını parlamentoya önereceğini açıklayan Cameron, bakanların kişisel olarak “evet” veya “hayır” kampanyasına destek verebileceklerini söyledi.

Cameron, bakanlar kurulunda hükûmetin resmî tutumunun ise AB'de kalınmasından yana olmasına karar verildiğini belirtti.

İngiltere halkına seslenen Cameron, “Siz karar vereceksiniz ve hangi kararı verirseniz verin, ben onu hayata geçirmek için çalışacağım. Tercih sizin ancak benim tavsiyem net. Ben İngiltere’nin yeniden biçimlendirilmiş bir AB içinde daha güvenli, daha güçlü ve daha iyi durumda olacağına inanıyorum.” dedi.

Referandum Sorusu

Referandumda halka “Birleşik Krallık AB'nin üyesi olarak kalmalı mı, yoksa AB'den ayrılmalı mı?” sorusu yöneltilecek. Birleşik Krallık İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'dan oluşuyor.

AB ile varılan anlaşma ile İngiltere’ye birlik içinde “özel statü” elde ettiğini ileri süren Cameron, üyeliğin devamından yana kampanya yürütecek, bakanlar ve milletvekillerini ise serbest bırakacak.

İngiltere'nin AB'den ayrılmasından yana olduğunu açıklayan ilk hükûmet üyesi Adalet Bakanı Michael Gove oldu.

AB karşıtları, Cameron’ın elde ettiğini öne sürdüğü imtiyazları yeterli bulmuyor, bu statünün Avrupa Parlamentosu ve üye ülke parlamentolarının onayına muhtaç olduğuna da işaret ediyorlar.

AB karşıtları sağlanan anlaşmayı “İngiltere’nin AB ile temel ilişkisini değiştirmeyen bir kâğıt parçası” olarak nitelendiriyor.

Ana muhalefetteki İşçi Partisi büyük ölçüde AB’de kalmaktan yana tutum almış durumda. İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn bugün yaptığı açıklamada, “Cameron’ın derme çatma çözümleri”nden bağımsız olarak referandumda AB’de kalmaktan yana oy kullanacaklarını söyledi.

AA

HABERE YORUM KAT