1. HABERLER

  2. HABER

  3. İngiliz Vatandaşı 'DHKP-C Üyeliği'nden Yargılanacak
İngiliz Vatandaşı 'DHKP-C Üyeliği'nden Yargılanacak

İngiliz Vatandaşı 'DHKP-C Üyeliği'nden Yargılanacak

DHKP-C’ye yönelik operasyonlarda gözaltına alınan İngiliz vatandaşı Stephen Shah Kaczynski’nin de aralarında bulunduğu 20 şüpheli hakkında dava açıldı. Yaklaşık 5 aydır tutuklu bulunan sanıklar 'terör örgütüne üye olmak'la suçlanıyor.

26 Ağustos 2015 Çarşamba 15:25A+A-

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından İngiliz vatandaşı Stephen Shah Kaczynski’nin de aralarında bulunduğu 20 şüpheliyle ilgili 42 sayfalık iddianame hazırlandı. İddianamede DHKP-C’ye yönelik soruşturmanın gizli tanık beyanları ve mağdur ifadeleri üzerine başlatıldığı belirtildi.

Türkiye yapılanması üçe, İstanbul beşe ayrılıyor

DHKP-C’nin örgütsel yapısının anlatıldığı iddianamede, Türkiye yapılanmasının ‘Anadolu’, ‘Kürdistan’ ve ‘İstanbul’ olmak üzere üçe ayrıldığı ifade edildi.

İstanbul yapılanmasının da kendi içerisinde ilçelere ayrılarak beşe bölündüğü belirtildi. İddianamede özellikle Beyoğlu ve Şişli’ye bağlı Mahmut Şevket Paşa ve Piyale Paşa mahallelerindeki kozmopolit gecekondu mahallelerinden faydalanarak bu bölgede faaliyetlerini yoğunlaştırdığı anlatıldı.

Savcılık: Sanat maskesini kullanmaktadırlar

İddianamede müzik grubu Grup Yorum’a da yer verildi. İdil Kültür Merkezi’nin DHKP-C adına faaliyet yürüttüğünün anlatıldığı iddianamade, “İdil Kültür Merkezi, Grup Yorum’u da arkasına alarak sanat maskesini kullanmaktadır. İstanbul’a Anadolu’dan okumaya gelen öğrenciler kültür etkinlikleri adı altında okuduğu üniversitedeki örgüt mensupları tarafından kandırılıp İdil Kültür Merkezi’ne getirilmektedir. Burada etki altına alınan öğrenciler, buradaki yatakhanelerde barındırılmaktadır. Aile ortamından uzaktaki gençler, insan psikolojisini iyi bilen ve konuşarak insanları etkilemeyi meslek haline getirmiş örgüt mensupları tarafından aşamalı olarak beyinleri yıkanıp ailelerinden uzaklaştırılarak terör örgütüne kazandırılmaktadır” ifadeleri yer aldı.

DHKP-C’nin etkin olduğu bölgelerde esnaftan zorla haraç topladığı ve yayın organı olan Yürüyüş dergisini de almak zorunda bıraktığı vurgulandı.

Gizli tanık ifadesi dosyada

Savcılık iddianamesinde gizli tanık ifadesine de yer verdi. Gizli tanık ifadesinde Grup Yorum konseri ile örgüte yeni elemanlar kazandırıldığını da iddia etti. Her yıl Bakırköy Cumhuriyet Pazarı’nda verilen konserlere katılan vatandaşlara, örgüt tarafından görevlendirilen kişilerin yanaştığını belirten gizli tanık, “Bu örgüt üyeleri, vatandaşlara müzik, tiyatro, saz ve gitar gibi kurslardan bahsederler. Birçok aile çocuklarının bu tür eğitim almalarını ve bir de bedava olduğu için ailelere cazip gelir ve kabul ederler. İlk başlarda ders adı altında örgüt yavaş yavaş anlatmaya başlanır” dedi.

Silahlı eylem yapacaklar istihbaratı

İddianamede DHKP-C’nin eylemleri arasında 31 Mart 2015’de rehin alınmasının ardından öldürülen savcı Mehmet Selim Kiraz’a da yer verildi. Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın öldürülmesi ve Elif Sultan Kalsen’in emniyete yönelik saldırısının ardından DHKP-C’nin Okmeydanı bölgesinde silahlı ve molotoflu eylem yapacağı yönünde istihbarat alındığı ifade edildi. Bu istihbaratın ardından operasyon yapıldığının anlatıldığı iddianamede, İngiliz vatandaşı Stephen Shah Kaczynski’nin de aralarında bulunduğu şüphelilerin yakalandığı belirtildi. Gözaltıların yapıldığı adreslerde haberleşmek için telsiz ve sinyal kesici jammer bulundu.

Stephen Shah Kaczynski: Uyumak için gittim

İngiliz vatandaşı Stephen Shah Kaczynski’nin DHKP-C’nin eylemlerine katıldığının belirtildiği iddianamade ifadesine de yer verildi. Kaczynski ifadesinde mesleğinin tercümanlık olduğunu söyledi.

Türkçesini geliştirmek için zaman zaman Türkiye’ye geldiğini belirten Kaczynski, “Şubat 2015 tarihinde İstanbul’a geldim. İstanbul’da kalma amacım Nisan ayı içerisinde düzenlenecek sosyal haklar sempozyumuna katılmak. Daha önceleri birkaç kez gittiğim İdil Kültür Merkezi’ne gittim. Buraya gitme sebebim uyumaktı. Tam uyuduğum sırada dışarıdan sesler gelmeye başladı. Polisler beni gözaltına aldı. Polislere de herhangi bir direnç göstermedim” diye ifade verdi.

İngiliz vatandaşı Stephen Shah Kaczynski halen tutuklu.

Ağır Ceza’da yargılanacaklar

Savcılık hazırladığı iddianamade 20 şüphelinin de ‘terör örgütüne üye olmak’ ve ‘görevi yaptırmamak için direnme’ suçlarından yargılanmasını istedi. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen iddianame mahkeme tarafından da kabul edildi.

Kaynak: Al Jazeera

HABERE YORUM KAT