1. HABERLER

  2. ÇEVİRİ

  3. İngiliz partileri Liz Truss’ın, ‘İsrail’deki elçiliği Kudüs’e taşıyalım’ vaadine karşı
İngiliz partileri Liz Truss’ın, ‘İsrail’deki elçiliği Kudüs’e taşıyalım’ vaadine karşı

İngiliz partileri Liz Truss’ın, ‘İsrail’deki elçiliği Kudüs’e taşıyalım’ vaadine karşı

Birleşik Krallık’taki birçok siyasi parti İsrail'deki İngiliz büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınmasına karşı olduklarını söyledi.

05 Ekim 2022 Çarşamba 22:28A+A-

HAKSÖZ HABER

Birleşik Krallık İşçi Partisi, Liberal Demokrat ve İskoç Ulusal partisi, İngiltere Başbakanı Liz Truss'un İngiltere’nin Tel Aviv'deki mevcut konumunu gözden geçirme konusundaki taahhüdünün ardından Middle East Eye'a verdikleri röportajda karşı olduklarını söyledi.

İngiliz muhafazakar grupları bu hafta başlarında, iktidar partisinin Birmingham'daki yıllık konferansında İsrail yanlısı bir lobi grubu olan İsrail'in Muhafazakar Dostları (CFI) tarafından düzenlenen bir etkinlikte büyükelçiliğin Kudüs'e taşınması çağrısında da bulundular.

Etkinlikte konuşan Muhafazakar Parti başkanı Jake Berry, İsrail devleti ile güçlü ilişkiler kurma ve onun güvende kalmasını ve başkentin Kudüs'teki ev olmasını sağlama konusunda verilen sarsılmaz taahhüdüne” dair söz verildiğini ifade etti.

İngiltere’nin yeni başbakanı Truss da etkinliğe katıldı ve orada bulunanlara “büyük bir Siyonist ve İsrail'in büyük bir destekçisi” olduğunu söyledi.

CFI'nin Informed dergisinde yazan Truss, "İsrail'deki İngiliz Büyükelçiliği'nin konumunun önemini ve hassasiyetini anlıyorum ve İsrail içinde en güçlü zeminde faaliyet gösterdiğimizden emin olmak için bir inceleme yapmaya kararlıyım" demişti.

Ancak üç muhalefet partisinin temsilcileri Çarşamba günü MEE'ye büyükelçiliğin Kudüs'e taşınmasını reddettiklerini söyledi. İngiltere, çoğu ülke gibi, Kudüs'ün tartışmalı statüsü nedeniyle şu anda Tel Aviv'de bulunan büyükelçiliği üzerinden İsrail’le olan dostluğunu sürdürüyor.

Ana muhalefet partisi sözcüsü, "Bu konudaki tavrımız değişmedi, İşçi Partisi bu tavrı desteklemiyor ve bunun olmasını istemiyoruz buna karşı çıkacağız” dedi.

Liberal Demokrat dışişleri sözcüsü Layla Moran da MEE'ye verdiği röportajda: “İsrail'deki Birleşik Krallık büyükelçiliğini Kudüs'e taşımak bir provokasyon olur. Birleşik Krallık hiçbir koşulda gerilimi alevlendirme ve barış umutlarına zarar verme riski taşıyan adımlar atmamalıdır." dedi.

HABERE YORUM KAT