1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. İmam Humeyni Yaşasaydı, O da Veto Edilirdi!
İmam Humeyni Yaşasaydı, O da Veto Edilirdi!

İmam Humeyni Yaşasaydı, O da Veto Edilirdi!

İran’da 14 Haziran’da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri adaylarından Refsencani’nin veto edilmesi hayal kırıklığı doğurdu.

22 Mayıs 2013 Çarşamba 22:50A+A-

HAKSÖZ-HABER

İran Meclisinin muhafazakar milletvekillerinden Ali Mutahhari tepkisini Rehber Hamaney’e yazdığı mektupla dile getirdi.

Mutahari’nin mektubunu İran içine yayın yapan sitelerde kısmen yayınlanırken, dışarıdaki siteler bütünüyle alıntıladı.

Mektubunda Mutahhari, Muhafızlar Konseyi’nin Refsencani’nin adaylık başvurusunun reddedilmesini iki gerekçeye bağladıklarını; bunlardan birinin fiziki yetersizlik, diğerinin ise 2009 olaylarındaki olumsuz tutumu olarak açıklandığını, oysa iki gerekçenin de tutarsız olduğunu dile getiriyor.

Mutahari “inanıyorum ki, eğer İmam Humeyni yaşasaydı ve müstear bir isimle seçimlere katılma başvurusunda bulunsaydı, o da veto edilirdi, çünkü o da zaman zaman eleştirilerde bulunuyordu” dedi.

Mektubunda ayrıca Refsencani’nin adaylık başvurusunun halk arasında ne kadar büyük bir coşku ve heyecan ürettiğine dikkat çeken Mutahari şimdi bu olumlu atmosferin yıkılacağının kesin olduğunu dile getiriyor. Mutahari ayrıca Rehber’den “hükmü hükümeti” ile Refsencani’nin adaylığını Yeniden geçerli kılmasını talep ediyor. 

“Hükmü hükümeti” Rehberin devlet kararlarına en üst noktadan tasarrufta bulunması anlamına geliyor. Bu kavram ilk olarak 2000 yılında Meclis başkanlığı yaptığı sırada Mehdi Karrubi tarafından, o dönemde meclisin basın kanununu reforme etme çabası Hamaney tarafından bu yolla engellendiğinde, kullanılmıştı.

İran Pulse sitesinden çeviren: Hasan SOYLU

 

HABERE YORUM KAT