1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. İhvan'dan Cameron'a Tepki
İhvan'dan Cameron'a Tepki

İhvan'dan Cameron'a Tepki

Müslüman Kardeşler Teşkilatı, kendileri hakkında soruşturma talimatı veren İngiltere Başbakanı Cameron’ın tutumunu "dehşet verici" olarak tanımladı. Mısır Dışişleri Bakanlığı ise kararı olumlu karşıladıklarını açıkladı.

02 Nisan 2014 Çarşamba 14:45A+A-

Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan), Cameron'ın girişimine karşı bir bildiri yayınlayarak bugüne kadar iktidara gelen İngiliz hükümetlerinin teşkilatı iyi tanıdığını ve barış yanlısı tutumunu bildiklerini ifade etti.

Bildiride Mısır'dan çıkmak zorunda kalan birçok Müslüman Kardeşler üyesinin başka ülkelerde olduğu gibi İngiltere'de de bulunduğunu hatırlatan teşkilat, üyelerinin bulundukları ülkelerin kanunlarına uyduğunu bildirdi.

Müslüman Kardeşler, kınadıkları şiddet olaylarıyla irtibatlandırılarak imajlarının karalanması için yapılan medya kampanyalarını da kınadı. Bildiride bu olaylara örnek olarak Şubat ayında Taba kentinde turist otobüsüne yapılan saldırı hatırlatıldı.

Mısır olumlu karşıladı

Mısır Dışişleri Bakanlığı ise, İngiltere hükümetinin Müslüman Kardeşler’i soruşturma kararını olumlu karşıladığını açıkladı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bedr Abdulati, bu konunun üzerine dikkat ve ciddiyetle gidileceğini umduğunu söyledi.

Başbakan David Cameron, Müslüman Kardeşler teşkilatının ülkedeki faaliyetlerinin araştırılması için soruşturma talimatı vermişti. Soruşturma kapsamında Müslüman Kardeşler’in ‘felsefesi ve çalışmaları’ hakkında bilgi toplanacak, ülkeye yönelik 'potansiyel etkisi" incelenecek.

Bunun için bir heyet oluşturuldu. Heyette İngiltere’nin Suudi Arabistan Büyükelçisi John Jenkins de yer alıyor.

Suudi Arabistan yönetimi mart ayında İhvan'ı ‘terör örgütü’ ilan etmişti.

Mısır mahkemesi de bir hafta önce Müslüman Kardeşler üyesi 529 kişiyi idam cezasına mahkûm etmişti. 

(Al Jazeera)

HABERE YORUM KAT