1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MISIR

  4. İhvan: 'Sykes-Picot Halkın İradesini Yoketme Amaçlıydı'
İhvan: 'Sykes-Picot Halkın İradesini Yoketme Amaçlıydı'

İhvan: 'Sykes-Picot Halkın İradesini Yoketme Amaçlıydı'

Mısır'da İhvan, "Sykes-Picot anlaşması, askerin İslam ülkelerinin yönetiminde söz sahibi olmasına ve halkın iradesine el konulmasına yol açan en tehlikeli belalardandı." açıklamasını yaptı.

18 Mayıs 2016 Çarşamba 02:19A+A-

Mısır'daki Müslüman Kardeşler Teşkilatından (İhvan), 100 yıl önce Britanya ve Fransa arasında yapılan Sykes-Picot Anlaşması'nın, askerin İslam ülkelerinin yönetiminde söz sahibi olmasına yol açan en tehlikeli belalardan biri olduğu belirtildi.

Sykes - Picot Anlaşması’nın 100’üncü yıl dönümü nedeniyle İhvan'dan yapılan yazılı açıklamada, bu gizli anlaşmanın üzerinden bir asır geçtiği, söz konusu süreçte Arap ve İslam ülkeleri arasında çatışmaların ortaya çıktığı ifade edildi. Hala bazı Arap ve Müslüman liderlerin, yabancıların etkilerine boyun eğdiği ve bağımsız karar alamadığı savunulan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"İslam dünyası ile Arap bölgelerinin paylaştırılmasının, mezhep, ırk gibi konular üzerinden Müslümanlar arasında çatışma ateşinin fitillenmesinin ardından 100 yıl geçmesine rağmen bu ateş işgalcilerin çizdiği devletçikler arasında yanmaya devam ediyor ve milyonlarca Müslümanın canına mal oluyor.

İslami uyanış hareketleri; dininden, tarihinden, ahlakından koparılmak istenen İslam vatanlarına ruhunu geri vermek için çalışıyor. Sykes-Picot Anlaşması, askerin İslam ülkelerinin yönetiminde söz sahibi olmasına ve halkın iradesine el konulmasına yol açan en tehlikeli belalardandı. Bu anlaşma sonucunda, halklara zulmedildi, kanları akıtıldı, söz konusu ülkeler geri bırakıldı. Mısır şu anda ve 64 yıldır bu durumun en iyi tanığıdır.

Sykes-Picot Anlaşması'nın açtığı büyük yaralara rağmen Müslümanların, bütün prangalardan kurtulmak için çalışacağına ve başaracağına inanıyoruz."

AA

HABERE YORUM KAT