1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. İdomeni'nin Esnaf Mültecileri
İdomeni'nin Esnaf Mültecileri

İdomeni'nin Esnaf Mültecileri

Yunanistan'ın İdomeni kasabasındaki kampta sınırın açılmasını bekleyen bazı mülteciler, hayatlarını devam ettirebilmek için diğer mültecilere yiyecek, giyecek, telefon, mutfak kabı satıyor, berberlik yapıyor.

10 Nisan 2016 Pazar 12:01A+A-

Umuda yolculuklarına devam edebilmek için Makedonya sınırının açılmasını bekleyen mülteciler, Yunanistan’daki İdomeni kampında hayatlarını devam ettirebilmek için esnaflık yapmaya başladı.

Kamptaki insanî yardım kuruluşları, mültecilerin temel ihtiyaçlarını karşılamaya çalışırken, bir grup mülteci de yiyecek, giyecek, telefon ve mutfak kabı satıyor, berberlik yapıyor.

ideomeni_esnaf.jpg

“Kampta Mültecilere Verilen Yiyecekler Yetersiz”

Kampta lavaş satan seyyar satıcı Osman Belak, Irak'tan geldiğini ve yaklaşık 2 aydır bu kampta kaldığını anlatarak altı gün önce buradaki diğer mültecilere lavaş satmaya başladığını söyledi.

Irak'ta ayakkabı tamirciliği yaptığını anlatan Belak, parası bittiği için bu işe başladığını ifade etti.

İdomeni kasabasındaki bir çiftçiden 80 sente aldığı lavaşı, 1 euro'ya sattığını anlatan Belak, “Günde 200 ilâ 250 lavaş satıyorum. Kamptaki mültecilere verilen yiyeceklerin yetersiz olmasından ve insanların bu tarz yiyeceklere ihtiyaç duymasından dolayı bu işe başladım. Burada bir süre daha kalmaya devam edersek, kampın içi çarşıya dönüşecek.” dedi.

Kamptaki sığınmacıların geleneksel yemeklerini çok özlediğini belirten Belak, "Buradaki mutfak kültürü bizimkinden çok farklı. İnsanlarımız makarnaya alışık değil. Bizim yemeklerimiz buradakilerden çok daha güzel" diye konuştu.

ideomeni_berber.jpg

Kampın Berberi: Her Gün En Az 10 Kişiyi Ücretsiz Traş Ediyorum

Kamptaki seyyar berber Fadil Haşar da ülkesi Suriye'de 19 yıl boyunca berberlik yaptığını anlatarak bir aydan daha uzun süredir kaldığı İdomeni'de yaklaşık iki haftadır mesleğini yaptığını söyledi.

İnsanların burada uzun süre beklediğini ve dolayısıyla saç tıraşı ihtiyacının ortaya çıktığını belirten Haşar, “Mesleğimi burada da icra etmeye karar verdim ve gerekli araçları Selanik'ten getirtip burada bir sandalyeyle bu işi yapmaya başladım.” ifadesini kullandı.

Haşar, “Günde yaklaşık 20 ilâ 25 kişi saç ya da sakal tıraşı için geliyor. Buradaki insanların da tıpkı benim gibi maddî durumlarının kötü olduğunun bilincindeyim. Bu nedenle her gün en az 10 kişiyi ücretsiz tıraş ediyorum.” diye konuştu.

Saç ve sakal tıraşını 5 euro'ya yaptığını belirten Haşar, kamptaki kadın mültecilerin bu ihtiyacını karşılayacak bir berberin olmamasının onlar için büyük sorun olduğunu söyledi.

idomeni.jpg

Kaynak: AA, Al Jazeera

HABERE YORUM KAT