1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. İbadi'ye Üç Gün Mühlet
İbadi'ye Üç Gün Mühlet

İbadi'ye Üç Gün Mühlet

Protestoların devam ettiği Irak’ta parlamento, Başbakan Haydar İbadi’ye yolsuzlukla mücadele kapsamında oluşturacağı yeni kabinesini açıklaması için perşembeye kadar süre tanıdı.

28 Mart 2016 Pazartesi 19:25A+A-

Irak devlet televizyonunun haberine göre Irak parlamentosu, altı hafta önce yeni bir kabine kuracağını açıklayan Başbakan İbadi’ye bu görevi tamamlaması için perşembe gününe kadar süre tanıdı. Parlamentonun hamlesi, Şii din adamı Mukteda Sadr’ın destekçilerinin Bağdat’ta son 10 gündür devam eden oturma eylemiyle birlikte, İbadi’nin üzerindeki baskıyı arttırdı.

Sadr, pazar günü Bağdat’ın sıkı korunaklı ve tüm hükûmet binalarının ve yabancı ülkelerin temsilciliklerinin bulunduğu ‘yeşil bölge’nin girişinde eylemini sürdürenlere katılmıştı. Kaosa mahâl vermeden eylemlerin sürmesini isteyen din adamı, gerekirse tek başına oturma eylemini devam ettireceğini açıklamıştı.

Dünyanın en yüksek yolsuzluk oranlarından birine sahip Irak’ta halk, hükûmetten reform talebini ilk kez Temmuz 2015’te seslendirmişti. Koalisyonda çoğunluğu elinde tutan Şii Ulusal İttifak’ın bir parçası olan Sadr hareketi de, bu protestolara yaklaşık bir ay sonra katıldı.

Irak Başbakanlığı’na 2014’te gelen İbadi’nin kararlaştırdığı reform girişimleri zayıf kaldı. Zira, Irak’ta yönetimin kota sistemine dayalı olması, reform girişimlerini etkisiz kılıyor.

Mezhepçi politikalarıyla Irak’ı bölmekle eleştirilen Irak Eski Başbakanı Nuri Maliki, reform girişimlerinden en çok zarar görebilecek siyasetçi olarak işaret ediliyor. Başbakanlıktan uzaklaştırılmasından sonra Fahri Cumhurbaşkanı Yardımcılığı makamına atanan Maliki döneminde yolsuzluğun hat safhaya ulaştığı tahmin ediliyor.

Kaynak: Al Jazeera

HABERE YORUM KAT