1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Hz. Ebubekir Bugün Bizi Neye Davet Ediyor?
Hz. Ebubekir Bugün Bizi Neye Davet Ediyor?

Hz. Ebubekir Bugün Bizi Neye Davet Ediyor?

Bahadır Kurbanoğlu, yazısında Hz. Ebubekir’in halife seçilirken yaptığı konuşmadan hareketle siyasetin ilkelerini ve Müslüman birey ve toplulukların iktidar karşısındaki tutumunun nasıl olması gerektiğini hatırlatıyor.

13 Temmuz 2018 Cuma 12:03A+A-

Hz. Ebubekir’in halife seçilir seçilmez irad ettiği ilk hutbenin metnini analiz eden Bahadır Kurbanoğlu, bu metinden öne çıkan ilkeleri saptadıktan sonra günümüz Müslümanlarının pratik konumuyla ilişkisini kurmakta ve şu tespitleri yapmakta:

“Eğer İslami kesimler olarak ‘belki öğüt alırlar’ ve ‘mazeretimiz olsun için’ tavrını kuşanmaz; yani halka hakkını öğreten; değişmeyen, zamanlarüstü sorumluluklarını sıralayan; bunların Allah'a karşı yöneten-yönetilen toplu yükümlülüklerimiz olduğunun altını çizen ve bunlardan saparsa düzeltilmeyi (özeleştiriyi ama ağır ve acı eleştiriyi) hatırlatan Ebu Bekir (ra) gibi davranmazsak, ‘o zaman bu zaman değil; şartlar çok farklı; önümüzde bizi haklı kılan engeller var!’ gibi bahanelerin Rabbimiz katında kabul görüp görmeyeceğini düşünmemiz gerekir.

Gelecekteki ve siyaset dışında kalarak üretebileceğimizi zannettiğimiz ideallerimizi bugüne güncellememiz gerekiyor! ‘Adil Şahitlik’in, mahiyeti -ortak vicdan ve akılla- zamana göre belirlenebilen ama asla bilinmez bir zamana ertelenemeyen bir akidevi sorumluluk olduğunu unutmamalıyız!”    

*

Yazının tam metni >>>