1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Humus'ta Halk Kendi Mahkemelerini Kurdu
Humusta Halk Kendi Mahkemelerini Kurdu

Humus'ta Halk Kendi Mahkemelerini Kurdu

Humus'ta, savaştan dolayı oluşan güvenlik tehlikesi, fırsatçıların önünü açınca, engel olmak için mahkemeler kuruldu.

21 Şubat 2013 Perşembe 10:56A+A-

Hatay Cilvegözü patlaması olduğu dakikalarda Suriye içerisinde yaptığım röportajı bitirmiş Türkiye'ye dönüyordum. Suriye'de Ahrar'u Şam başta olmak üzere bir araya gelen grup temsilcileri ile konuştum. Suriye'de devrimin nihai hedefinden tutunda, kendi aralarındaki ilişkilere, PYD ile olan durumlarına ve silah yardımı alıp almadıklarına kadar bir çok soru sorarak onları ve durumu anlamaya çalıştım. Röportajımızın ilk bölümünde Şer'i ofisi yetkilileri, ikinci bölümde askeri kanaat sorumluları üçüncü bölümde de dıl ilişkiler komitesi yetkilileri ile yaptığımız görüşmeleri yayımlayacağız....

Ahrar el-Şam Şer’i Ofis Vekili Ebu Salim sorularımıza şöyle cevap verdi:

İslami Özgür Şam Hareketi’nin bu kurumu ne zaman oluşturuldu ve bölümleri nelerdir?

Bizim ofisimiz dört farklı grubun birleşmesinden sonra kuruldu. Bu ofis bölümlerden oluşmakta; fetva bölümü, mahkeme bölümü vb… Şer’i mahkemeler aradaki anlaşmazlıkların çözülmesi için kuruldu. Savaştan dolayı birçok bölgede güvenlik en alt seviyeye düştü. Bunu fırsat olarak değerlendiren bazı kişiler zayıfları ezmeye kalkıyorlar. Biz de buna engel olmak için bu mahkemeleri kurduk.

Aynı zamanda davet ve irşad bölümlerimiz var. Bizdeki davet bölümü, sadece kendi içimizde sınırlı kalmayıp direnen diğer gruplar için de çalışmalar yapmaktadır. Direnişçilere davet yapıldığı gibi sivillere de davet yapan gelen bir bölümdür. Bu bölüm İslami eğitim vermektedir. Bunların bazıları; hitabet, Kur’an’ı Kerim, fıkıh vb…

Aynı zamanda eğitim için kurulmuş bir ofisimiz bulunmakta. Bilindiği üzere savaş başladıktan sonra eğitim durdu. Bu açığı bir nebze olsun kapatabilmek için Ahrar’a bağlı enstitüler kuruldu.

-Fetva ofisimizde alınan kararlar sadece Ahrar Hareketi’nin içinde geçerlidir. Halkı kapsamaz. Sivil halkımız için mahkeme kararı geçerlidir.(Halk, bir sorunu olduğunda mahkemeye başvurur.)

Humus’ta açlıktan dolayı kedi yenileceğine dair fetva verildiği söyleniyor. Bu doğru mu? Bu ve benzeri durumlarda sizden ne gibi fetvalar talep ediliyor?

Zaruret halinde kedi eti ve insan eti dahi yenilebilir. Zaruret bazı yasakları mubah kılabilir. Dolayısı ile Hums’ta kedi yemenin zaruret halinde caiz olacağı doğrudur. En çok gelen sorular cihatla ilgili. Komutanlar, mal ve can ile ilgili sorular geliyor.

Bugün Suriye’de bir savaş var ve esirler alınıyor. Bu esirler nasıl bir işleme tabi tutuluyor? Bu şeriat mahkemesi kimlerden oluşuyor?

-Esirler, mahkeme kararına göre muamele görür. Savaş bittiği zaman da gereken hüküm ne ise verilir. Mahkeme şeriatı benimseyen kişilerden oluşmaktadır.

-Birliklerin Ahrar hareketinin kurallarına uyması için takip ekibi kuruldu. Aynı zamanda bu ofis Ahrar Hareketi’nin halk ile olan ilişkilerini kuvvetlendirmektedir. Bu takip, normalde şer’i ofisin işidir ama bu işi daha sağlam yapabilmek için bu ofis kurulmuştur. Bazı birliklerin ve kişilerin halka zarar verdiklerini gördük. Bu nedenle takip ofisini kuruldu ve bu kişiler tespit edilip gereken cezayı aldılar.

Mücahidler için ilmi eğitim açısından ne gibi çalışmalarınız var?

-Davetçiler için kurslar var. Birlikler için de belli derslerimiz var. Ahlak, hukuk, genel olarak da cihad ile alakalı dersler verilmektedir. Elimizden geldiği kadar düzenli yapmaya çalışıyoruz. Malumdur ki savaş ortamı olduğu için düzenli olması zor oluyor. Bazen bir birliğin yarısı operasyonda olabiliyor. Diğer yarısına ders vermek zorunda kalıyorsunuz. Bunu da elimizden geldiği kadar düzenli yapmaya çalışıyoruz ki savaşçıların seviyesi yüksek tutmak ve Allah’ın dinine daha fazla bağlı kalmalarını sağlamak zorundayız

Ramazan el-Buti hakkında söylemek istediğiniz bir şey var mı?

-Buti’ye Allah’tan kork diyorum!

Uyguladığınız bu sistemde örnek aldığınız bir kurum, bir sistem var mı?

Cevap:-Biz Allah’ın dinini doğru anlamaya çalışıyoruz. Dört mezhep imamının anladığı gibi anlamaya çalışıyoruz. Biz Kur’an’ın ve Rasulullah’ın çizgisinden gidenlere tabi olmaya çalışıyoruz.

İdari anlamda yaşadığımız tecrübeler neticesinde Hareketimizin idaresini kurduk. İhtiyaç mahiyetinde ofisler kuruldu. Genel olarak bütün İslami hareketlerin yapılanmalarından faydalandık.

Türkiye’de ve dünyada, Suriye devrimi başarı ile sonuçlandığı takdirde Müslümanların Nusayrileri keseceğine dair bir kanaat var. Bir şer’i hukuk adamı olarak bu konuda ne demek istersiniz?

Cevap: Biz kesinlikle fitne kalkana kadar savaşacağız. Öldürmek fitneye sebep olur. Fitne yok olana kadar savaşacağız. Ne zaman ki fitne kalkar o zaman savaşmayı durdururuz.

Bu savaşın İslam’daki hükmü nedir?

Cevap:-Suriye savaşının dindeki hükmü Allah yolunda cihaddır. Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem, Allah’ın sözünü yüceltmek için savaşmak cihaddır, buyuruyor. Allah’ın sözü, zulme karşı durmak demektir. Allah’ın sözü demek; malını, canını, namusunu korumak için savaşmak demektir. Allah’ın sözü, bunun gibi birçok şeyi kapsar. Şüphesiz Suriye’deki savaş, Allah yolunda cihaddır.

Bu savaşta, Suriye dışındaki Müslümanlara düşen görev nedir?

-Müslüman’ın görevi nedir? Suriye’deki herkes için cihad farz-ı ayndır. Suriye dışındaki Müslümanlar da kardeşlerine her türlü yardımı yapmalıdır. Suriye’de sayı olarak yeterliyiz. Bunun dışında desteğe ihtiyacımız var. Davetçiye, İslam’a göre hükmeden kadılara ihtiyacımız var. Suriye şeriat fakültesi her sene iki yüz elli-üç yüz mezun vermektedir. Şimdi nerede onlar, bu beni düşündürüyor. Üzücü bir durum!
Diğer Müslümanlardan imkânları dâhilinde bize genel olarak destek vermelerini istiyoruz.

Suriye devriminin nihai amacı nedir?

-Suriye halkı kırk yıldır bu zulmün altında yaşadı. Direnişten önce altmış beş bin kişi kayıptı. Şimdi nerede oldukları belli değil. Yaşayıp yaşamadıkları bilinmiyor. Muhtemelen ölmüşlerdir.

Suriye halkı çok çekti. Bu direniş Suriye halkı için can damarı oldu. Önceden bir adamı evinden alırlardı da nereye gittiği bilinmezdi. Ailesi, onu nereye götürdüklerini sormaya dahi cesaret edemezdi. Çünkü kendilerini de götürmelerinden korkarlardı. Bu direnişin onlara özgürlük getirdiğini anlamaya başladılar.

Hedefimiz insanların haklarını savunacak, zulmü kaldıracak, insanın gururunu incitmeyecek bir devlet kurmaktır. Bunu da zaman gösterecektir inşaallah.

Suriye devriminin kırmızıçizgiler var mıdır?

-İslami Özgür Şam Hareketi’nin kırmızıçizgileri halktır. Halkımıza hizmet etmek istiyoruz. Biz halkımıza gururunu ve insanlığını iade etmek istiyoruz. Halk ile çatışmak bizim için kırmızı çizgidir.

NOT: Suriye'de kurulan Şeriat mahkemeleri ortaya doğan boşluğu gidermek için kuruldu. Ele geçirilen Esed askerlerinin can güvenliğinin sağlanması, yardımların suistimal edilmemesi ve kimsenin devrim sürecini kötüye kullanmaması için kuruldu.

sur-2-(1).jpg

(timeturk)

HABERE YORUM KAT