1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Humus Grozni'ye Döndü (FOTO GALERİ)
Humus Grozniye Döndü (FOTO GALERİ)

Humus Grozni'ye Döndü (FOTO GALERİ)

Bombardımanın aralıksız sürdüğü Humus'ta tam bir insani trajedi yaşanıyor.

04 Mart 2012 Pazar 00:11A+A-

Su ve elektriğin olmadığı kentte hayat belirtisi görülmezken, şehri terk etmeye çalışanlar kaçış yollarında can veriyor. Humus'ta görev yapan yabancı doktorlar harabeye dönen kenti, Rusya'nın yerle bir ettiği Grozni'ye benzetiyor.

FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ: FRANSIZ GAZETECİNİN OBJEKTİFİNDEN HUMUS 

Suriye'de Beşşar Esad'ın birliklerinin 1 aydır bombardımana tuttuğu Humus'ta siviller kaçış yollarında hayatını kaybederken, kentte sıkışıp kalan halk ise ölüm-kalım savaşı veriyor. Suriye'deki yaralılara müdahale eden Sınır Tanımayan Doktorlar örgütünden Jacques Beres, kan gölüne dönen Humus'taki trajediyi anlattı. Fransız doktor, "Orada 12 gün kaldım. Humus'u, şu ana kadar çalıştığım dünyanın hiçbir yerindeki savaş bölgesiyle kıyaslayamıyorum, Grozni hariç. (Rusya'nın Çeçenistan savaşında yerler bir ettiği) Grozni'de ve Humus'ta yaşanan vahşet aynı" dedi.

Beres, "Hastanelerde elektrik yok, su yok. Esad'ın askerleri hastanelerde, organlarını kaybedenlere bile acımıyor. İnsanlar tüm bunlara rağmen kazanacaklarına inanıyor, çok cesurlar. Ancak terk edildiklerini düşünüyorlar" diye konuştu. Su kaynakları tükenen Humuslular, yağan karla kaplarını doldurmaya çalışırken, bazılarının da ısınmak için çöpleri yaktıkları ifade edildi.

BAB AMRO'DA YARGISIZ iNFAZ

Kızılhaç'ın Bab Amro mahallesine girdiği belirtilirken, Humus'tan kaçırılan yaralılar ise, alternatif yollardan motosikletlerle taşınarak Lübnan'a götürüldü. Bazı yaralılar, mayınlı araziden geçirilirken hayatını kaybetti. Bu arada BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği sözcüsü Rupert Colville, muhaliflerin elindeki Bab Amro'nun hükümet güçlerinin eline geçmesinin ardından 17 kişinin yargısız infaza kurban gittiğine dair doğrulanamayan haberler aldıklarını söyledi. Colville, Yüksek Komiserliğin haberlerin doğru olup olmadığını teyit etmek için Suriye içinde ve dışındaki güvenilir haber kaynaklarına başvurduğunu ifade etti. Suriye Genel Devrim Konseyi de, ülke genelinde devam eden askeri operasyonlar, çatışmalar ve Cuma namazı sonrasında düzenlenen gösterilere müdahale edilmesi sonucunda en az 34 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Gazetecilerin cesedine de zulüm

Humus'ta 22 şubatta meydana gelen hava saldırısında ölen Amerikalı gazeteci Marie Colvin ile Fransız foto muhabiri Remi Ochlik'in, Bab Amro yakınlarında defnedildiğini gösteren videolar yayımlandı. Videodaki kişi, elektrik kesintisi nedeniyle iki gazetecinin naaşlarının korunamadığını söyledi. Suriye resmi haber ajansı SANA ise, "Bab Amro kentinde ölen gazeteciler Colvin, Ochlik ve Javier Espinosa'nın cansız bedenlerine ulaşıldığını ve cesetlerin bulunduğu zaman gömülü olduğunu" iddia etti. Gazetecilerin kimliklerinin belirlenmesinden sonra ülkelerinin elçiliklerine teslim edileceği kaydedildi.

AB: Suriye Ulusal Konseyi halkın meşru temsilcisi

AB devlet ve hükümet başkanları, Suriye'de muhaliflerin kurduğu Ulusal Konsey'i Suriyelilerin meşru temsilcisi olarak tanıdı. Brüksel'deki zirvede alınan kararda "Avrupa, Suriye Ulusal Konseyi'ni Suriyelilerin meşru temsilcisi olarak tanır ve muhalefet mensuplarına barışçıl mücadelelerinde birleşme çağrısı yapar" denildi.

Fakat farklı kaynaklar, "meşru temsilci" ifadesinde belirsizlik olduğunu belirtti. İngiltere ve Fransa dahil birçok ülke, Suriye Ulusal Konseyi'ni daha önce tanımıştı. Öte yandan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Suriye'deki büyükelçiliklerini kapatmaya karar verdiklerini açıkladı. Sarkozy, BM Güvenlik Konseyi kararı olmadan Suriye'ye herhangi

bir müdahalenin de söz konusu olamayacağını ifade etti.

Türk sınırındaki köyü ateşe verdiler

Suriye'nin Türkiye sınırı yakınındaki Aynulbeyda köyünün sabah saatlerinde operasyon düzenleyen Suriye ordusuna geçtiği bildirildi. AA'nın haberine göre bir görgü tanığı, dün sabah erken saatlerde 2 bin asker ve 15 tankla Aynulbeyda köyünü kuşatan Suriye ordusunun, köyün kontrolünü ele geçirdiğini aktardı. Görgü tanıkları, Suriye ordusunun, etrafında kurulan çadırlarda yaşayan insanlarla birlikte nüfusu 1000'in üzerinde olan Aynulbeyda köyünü ateşe verdiğini öne sürdü. Suriye ordusu ile muhalifler arasında yaşanan çatışmada yaralanan Suriyelilerin, muhalifler tarafından Türk sınırından geçirilip hastanelere ulaştırıldığı öğrenildi. Hatay'ın sınır köyü Güveççi'nin sakinleri de, sınırın Suriye tarafından sabah saatlerinden itibaren top atışı ve silahlı çatışma sesleri geldiğini doğruladı.

YENİ ŞAFAK 

HABERE YORUM KAT

4 Yorum