1. HABERLER

  2. HABER

  3. HSYK'ya Ergenekon Davası Ziyareti
HSYK'ya Ergenekon Davası Ziyareti

HSYK'ya Ergenekon Davası Ziyareti

Ergenekon Davası'nın hakimleri, haklarında inceleme yapan HSYK'yı ziyaret etti. Hakimler, eleştirilerin yersiz olduğunu savunup, süreci anlattılar.

09 Nisan 2014 Çarşamba 11:50A+A-

‘Bizi TBMM değil HSYK kapatır’ açıklamasıyla hükümetin tepkisini çeken mahkeme heyeti, gerekçeli kararı tamamladı. Sonra da haklarında inceleme yapan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na gitti. 13. Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti Hasan Hüseyin Özese, Sadet Sami Haşıloğlu ve Hüsnü Çalmuk, HSYK’da bazı yetkililer ile görüştü.

8 ayda yazılması doğal

Görüşmenin gündemi, Ergenekon davası sürecinde yaşananlardı. Hakimler,  HSYK üyelerine Ergenekon davasına baktıkları süreçte hedef haline getirildiklerinden yakındılar. Kamuoyu nezdinde itibarsızlaştırılmaya çalışıldıklarını savundular.

Ergenekon davası hakkında bilgi veren hakimler, davayı makul sürede bitirdiklerini yinelediler. Binlerce klasörden oluşan davaya ilişkin hazırlanan gerekçeli kararın 8 ay gibi sürede yazılmasının doğal olduğuna HSYK üyelerini ikna etmeye çalıştılar.

Görüşmede, HSYK üyelerinin Ergenekon hakimlerine ne cevap verdiği ise öğrenilemedi.

Üçü de başka ile atandı

HSYK ile görüşen Ergenekon hakimleri 22 Mart’taki kararname ile başka şehirlere tayin edildi.

Hasan Hüseyin Özese Sakarya’ya, Sedat Sami Haşıloğlu Trabzon’a, Hüsnü Çalmuk da Kocaeli’ne atandı. Bir anlamda heyet dağıtıldı.

Mahkeme 6 yıldır tartışılıyor

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi 2008'den bu yana Türkiye’nin gündeminde. 5 yıl süren Ergenekon davasını karara bağlayan mahkeme, yargılama aşamasında sürekli tartışıldı.

Avukat ve sanıklarla sık sık sert tartışmalara giren heyet, sanıkların lehine delilleri dikkate almamakla da eleştirildi.

5 Ağustos’ta davayı karara bağlayan heyet bu kez de 8 ay süren gerekçeli karar yazma aşamasıyla eleştirildi.

Mahkeme gerekçeli kararı yazarken, 6 Mart’ta Özel Yetkili Mahkemeler'in kapatılmasına ilişkin kanun kabul edildi.

Mahkemeye de gerekçeli kararı bitirmesi için 15 gün süre verildi. Ancak heyet bu sürede de kararı bitiremedi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, HSYK’ya hakimler hakkında ‘gerekçeli kararı geciktirdikleri’ gerekçesiyle inceleme izni verdi.

Halen, heyet hakkında HSYK incelemesi karara bağlanmadı.

(Al Jazeera)

HABERE YORUM KAT