1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LÜBNAN

  4. Hizbullah'ın Eski Lideri: Nasrullah Yanlış Yolda!
Hizbullahın Eski Lideri: Nasrullah Yanlış Yolda!

Hizbullah'ın Eski Lideri: Nasrullah Yanlış Yolda!

Lübnan Hizbullahının ilk sözcüsü ve eski genel sekreteri Tufeyli, Hizbullah'ın Suriye siyasetini değerlendirdi.

16 Şubat 2012 Perşembe 13:59A+A-

Bülent Şahin Erdeğer'in haberi:

HİZBULLAH’IN İLK LİDERİ TUFEYLİ: HİZBULLAH YANLIŞ TARAFTA!

Lübnan İslami Direniş Hareketi Hizbullah’ın ilk  genel sekreteri olan Şeyh Subhi et-Tufeyli yaptığı açıklamalarla Suriye rejiminin düşeceğini, Hizbullah’ın 7 Mayıs 2008 tarihinde Beyrut’u kuşatmasının hata olduğunu belirtti. 

HİZBULLAH’IN BAAS’A DESTEK VERMESİ MEZHEPÇİLİĞE HİZMETTİR!

Faaliyetlerini Sehl el-Beka bölgesindeki Berital’da yürütmekte olan Hizbullah’ın eski genel sekreteri, Suriye rejimine destek vererek Hizbullah ve İran’ın Sünni-Şii fitnesine sebebiyet verdiklerini belirtti. Bugün iç savaşa doğru evrilmekte olan Suriye’deki savaşın alanının genişlediğini ifade eden et-Tufeyli, Suriye halkının çoğunluğunun muhaliflerin rejimle savaşması durumunda muhaliflerin safında yer alacağının bir gerçek olduğunu ifade etti.

SAVAŞ ÇIKARSA KİTLELERE KARŞI HİZBULLAH ZAYIFLAR

Milyonlarca insanın ve silahın bulunduğunu, bunların kullanılabileceğini ve Lübnan ile Suriye sınırının açık olduğunu sözlerine ekleyen Tufeyli, ne yazık ki Sünni sokaklarının tıkalı olduğunu, Hizbullah’ın veya başkasının silahının bu bağlamda karşı koyamayacağını söyledi.

ALEVİLER İSRAİL'LE DEĞİL SÜNNİLERLE UZLAŞMALI

Lübnan’daki Şii sokaklarını uyaran Tufeyli, Hizbullah’ın müttefiği birçok liderin Suriye rejiminin düşmesi durumunda “İsrail” ile ittifaka dair yönelmeler olduğunu belirtti. Tufeyli, bu ihtimalin lanetli bir sonuç olacağı şeklinde açıklamalarda bulunarak Alevilere seslendi, “İsrail ile değil Sünniler ile uzlaşınız-anlaşınız” çağrısında bulundu.

Tufeyli, şöyle devam etti: “Suriye iç savaşa doğru gidiyor ve sonrasında küle dönecek. Suriye halkının taleplerinden vazgeçmesi caiz değildir; zira bunlar haklı taleplerdir. Suriye rejimi katliamla hatta ölünceye kadar savaşarak kendisini korumaktadır. Suriye’deki durum Libya’dakinden çok daha kötü bir duruma doğru gitmektedir.”

SURİYE BİR DİRENİŞ REJİMİ DEĞİL

Lübnan MTV kanalına verdiği demecinde Şeyh Subhi et-Tufeyli, Suriye’nin 2000 yılına kadar İsrail’in geri çekilmesini engellediğini ileri sürdü.

Hizbullah eski Genel Sekreteri Tufeyli, “Bugün bizler Şii-Sünni fitnesi yaşıyorsak eğer bunun esas sebebi direnişin silahıdır. Direnişe ilk itiraz eden İran'dır. Herhangi bir Arap ülkesinde herhangi bir direniş rejimi yoktur. Suriye rejimi diyor ki eğer bana İsrail tüm işgal edilen toprakları verirse onunla barış anlaşması imzalarım. Dahası asıl bu konuda direten İsrail tarafıdır. Çünkü onlar eğer Suriye ile barış isteselerdi tıpkı Ürdün ve Mısır’a verdiği gibi Suriye’ye de istediğini verirdi. Asıl direnen Suriye falan değil onunla barışı istemeyerek ayak direten İsrail'dir.” şeklinde konuştu.

Böylece yakın döneme şahitlik eden ve Suriye’nin stratejik müttefiki olan Hizbullah’ın bir zamanlar en üst düzey makamında bulunan Tufeyli, 40 yıldır işgal edilen Golan Tepelerini geri almak için tek kurşun sıkmayan, İsrail’in öldürdüğünden kat kat fazlası Filistinli mülteciyi Lübnan ve Suriye’deki mülteci kamplarında öldüren, öldürten Esed rejiminin yürüttüğü gerçek politikayı bir kez daha paylaşmış oldu.

HİZBULLAH, ARAP BAHARINA HAZIRLIKSIZ YAKALANDI

Son olarak verdiği demecinde Tufeyli, ezici bir seçim zaferi kazanarak hükümeti kuran Başbakan Saad el Hariri hükümetinin Hizbullah tarafından düşürülmesinin hata olduğunu söyledi ve ekledi: “Hizbullah'ın Arap Baharı’nın Suriye’ye de ulaşacağını okuması gerekirdi. Hizbullah’a çağrıda bulunuyor, Hariri ile anlayış çerçevesinde görüşmesini ve ülkeyi fitneye bulaştırmaktan kaçınmasını söylüyorum.”

2007’DE DE UYARMIŞTI: İRAN ABD İLE İŞBİRLİĞİ YAPIYOR!

Et-Tufeyli, 2007’de Nasrallah ve el-Hekim’e ağır eleştiriler yönelterek şöyle konuşmuştu: “Hasan Nasrallah, tamamen Hamaney’in siyasetinin Lübnan’daki uygulayıcısıdır ve ondan en ufak bir şekilde sapmaz. Abdülaziz El-Hekim de Hamaney’in siyasetinin Irak’taki uygulayıcısıdır.”

Abdülaziz El-Hekim Washington’a giderek ABD Başkanı George Bush’tan Iraklıları boğazlayan 150 bin Amerikan askerinin kalmasını talep ediyor. İnsanlar Saddam’a rahmet okur hale geldi. Biz de burada Amerika’ya karşı direniş iddiasıyla Lübnan’ı yıkıma sürüklüyoruz. Konu, Amerika konusu değil” şeklinde konuşan Subhi et-Tufeyli, “Direnişçi arkadaşlarımı uyarıyorum ve bu uyarım diğerlerinin birçok hatası yok anlamına gelmez. Biz, Amerika’ya düşmanlık adı altında Lübnan’ı yıkıyoruz. Irak’ta ise Amerika’yla ittifak adı altında Irak’ı yıkıyoruz” dedi.

IRAK'TAKİ ŞİİLER ve LÜBNAN'DAKİ SÜNNİLER ABD'YLE KAZANAMAZ!

Lübnan’daki siyasetin Irak’tan bağımsız olmadığını vurgulayan et-Tufeyli, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu cahillere ve hiç bir şeyden haberi olmayan zavallılara söylenecek bir sözdür. Ne Irak’taki Şiiler ne de Lübnan’daki Sünniler Amerika’yla ittifaktan bir şey kazanıyorlar. Hepsi kaybediyorlar. Kazanan tek taraf, Amerika. Lübnan’da ve Irak’ta yapılanların hepsi Amerika’ya hizmet ediyor.

***

Lübnan Hizbullah Hareketi, İran'ın Suriye ile olan stratejik ittifakı çerçevesinde Baas rejimine açık destek veriyor. Hizbullah'ın şu an görevde olan Genel Sekreteri Hasan Nasrullah, 3-4 Şubat tarihlerinde Humus'ta yaşanan katliamı reddetmiş ve Suriyeli muhalifleri suçlamıştı.

Şeyh Subhi et-Tufeyli, 1985-1989 yılları arasında Hizbullah’ın resmi sözcüsü, 1989-1991 yılları arasında da Hizbullah Genel Sekreterliği yapmıştır. Hizbullah’ın İran’ın güdümüne girmesine karşı çıkmış ve örgütten ayrılmak zorunda kalmıştır.  

Kaynak: on5yirmi5.com

 

HABERE YORUM KAT

15 Yorum