1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Hindistan ile Kanada arasındaki gerilim artıyor
Hindistan ile Kanada arasındaki gerilim artıyor

Hindistan ile Kanada arasındaki gerilim artıyor

Hindistan Kanada'dan ülkedeki diplomatik varlığını küçültmesini istiyor.

22 Eylül 2023 Cuma 11:00A+A-

Hindistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Arindam Bagchi, düzenlediği basın toplantısında, ayrılıkçı Sih örgütü Halistan Kurtuluş Gücü'nün (KLF) yöneticisi Hardeep Singh Nijjar'ın Kanada'da öldürülmesinin ardından çıkan anlaşmazlık hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Bagchi, hükümetin, Kanada'dan ülkedeki diplomatik varlığını küçültmesini istediğini aktararak, gerekçe olarak "Kanadalı diplomatların Hindistan'ın iç işlerine karışmasını" gösterdi.

"Kanada'nın Hindistan'daki diplomatik varlığı, Hindistan'ın Kanada'da sahip olduğundan daha büyük ve bu nedenle küçültülmesi gerekiyor." diyen Bagchi, Kanadalı makamlara, diplomatik mevcudiyette eşitlik olması gerektiğinin bildirildiğini vurguladı.

Nijjar'ın öldürülmesiyle ilgili kendilerine sunulacak her türlü bilgiyi incelemeye hazır olduklarını kaydeden Bagchi, şimdiye kadar Kanada tarafından bilgilendirilme yapılmadığını aktardı.

Kanada vatandaşlarına vizeleri askıya almasına ilişkin soruya, "Kanada'daki güvenlik durumu ve Kanada hükümetinin eylemsizliği nedeniyle söz konusu kararın verildiği" şeklinde yanıt verdi.

İki ülke dün, çıkan anlaşmazlık sonrasında karşılıklı olarak üst düzey diplomatlarını sınır dışı etme kararı almıştı.

Hindistan Ulusal Soruşturma Ajansınca (NIA), 2022'de, Pencap'ın Jalandhar şehrinde Hindu bir din adamını öldürmekten aranan Nijjar, Hint devletine karşı KLF üyelerini eğitmek, finansal destek sağlamak, komplo kurmak, halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek gibi suçlamalarla da karşı karşıyaydı.

 

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT