1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. "Heykelimin görüş açısı kapatılamaz!"
"Heykelimin görüş açısı kapatılamaz!"

"Heykelimin görüş açısı kapatılamaz!"

Samsun'daki Mustafa Kemal heykeli geçtiğimiz aylarda 2 alkollü şahıs tarafından urganla yıkılmak istenmişti. Olay sonrası putçular 4 gün boyunca heykele saygı nöbeti tuttu. Şimdi de heykelin etrafında reklam panosu var diye gerilen putçular çok öfkeli!

19 Nisan 2022 Salı 11:50A+A-

HAKSÖZ HABER 

Putçuluk, Anadolu'da kadim bir geçmişe sahip olsa da "yeni Türkiye'de" yeni bir putçuluk türü sayılan Mustafa Kemal heykelleri olaya yeni bir boyut kazandırdı.

Geçtiğimiz aylarda Samsun'un İlkadım ilçesinde yer alan 'Onur Anıtı' adlı heykel iki alkollü ve sabıkası kabarık şahıs tarafından urgan bağlanarak yıkılmak istenmişti. Saldırı, adli bir vakadan sayılsa ve amacı gerçekleştirilememiş olsa da Kemalist azgın azınlığın öfkesi ve garip ritüelvari eylemleri nedeniyle olaydan tüm Türkiye haberdar olmuş, koparılan yaygara sonucu kamuoyu gündeminin en önemli maddesi haline getirilmişti. 

Bugünde belediyenin park içerisindeki reklam panolarının "anıtın görüşünü kapattığı" iddiası gündem edilerek, heykele hassasiyeti olan çevreler harekete geçirilmek isteniyor.

Atatürk şehri olduğu iddia edilen Samsun’un, Onur Anıtı saldırısı sonrası Atatürk’ün manevi şahsiyetine yönelik ikinci bir hakarete tahammülü olmadığını iddia eden Kemalistler, “Anıtın bütün aydınlatma lambalarının da sökülmüş olduğunu üzülerek gördük. Atatürk’ün hemşerileri olarak, Milli Mücadele’nin simgesi İlkadım Anıtı’na gereken özenin gösterilerek, pırıl pırıl, herkesin göreceği bir ihtişama getirilmesini istiyoruz. Olayın takipçisi olacağız” diyor.

Cumhuriyet gazetesinin önderliğinde seslerini kamuoyuna ileten heykelseverler, “Büyükşehir belediyesinin reklam panosu yapılacak birçok yeri olmasına karşın İlkadım Anıtı’nın önüne yapılmasını manidar olarak değerlendiriyor, bu yapılan yanlıştan hemen dönülmesini istiyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Milli Mücadele’yi başlatmak için ilk adımını attığı, kurtuluşun ve kuruluşun şehri olan Samsun’daki seçilmiş yöneticilerin Atatürk’ün güvenine ve inancına layık olmaları gerektiği duyarlılık ve hassasiyet içerisinde olmalarını temenni ediyoruz” ifadelerini kullanarak Mustafa Kemal çizgisine mutlaka uyulması gerektiğini deklare ediyor. 

Seküler, laik ve Kemalist azgın azınlık tarafından tüm Türkiye'nin şehirlerinde en az bir adet olmak üzere yerleştirilen, kamu sermayesinden özel bütçeler ayarlanan heykellerin tazimi de yasalar ve çıkarılan yönetmelikler ile Türkiye'deki halklara zorunlu tutulmuş, son bir kaç yıldır ise iktidar, bürokrasinin ısrarcı Kemalist tazimine karşı çıkmış ve bu tarz totaliter uygulamaların fiiliyata geçirilmesinin önüne geçmişti. 

Ancak bu durum azgın azınlığı rahatsız etmiş, halkın zorla da olsa Mustafa Kemal heykelleri önünde tazimde bulunmasının gerekliliği üzerine uzun nutuklarda ve propagandalarda bulunmasına her olay vesilesi ile girişilmişti.

Son zamanlarda da heykelleri kendilerine kalan azgın Kemalist azınlık, tapınma ritüelleri gerçekleştirdiği heykellerinin önemsenmemesinden ve yalnızlığa terk edilmesinden oldukça rahatsız. 

 

Heykelin etrafında dönerek koruma çemberi oluşturan ve Mustafa Kemal şarkıları söyleyerek tazimde bulunanları gösteren fotoğraf karesi,

heykel.jpg

HABERE YORUM KAT

3 Yorum