1. HABERLER

  2. HABER

  3. HDP: Zorunlu Din Dersini ve Diyanet'i Kaldıracağız
HDP: Zorunlu Din Dersini ve Diyanet'i Kaldıracağız

HDP: Zorunlu Din Dersini ve Diyanet'i Kaldıracağız

HDP Eş Genel Başkanları Yüksekdağ ve Demirtaş, 7 Haziran 2015 seçim bildirgesini açıkladı. HDP zorunlu din dersini, Diyanet İşleri Başkanılığı'nı ve Ermenistan üzerindeki ambargonun kaldırılacağını açıkladı.

21 Nisan 2015 Salı 13:22A+A-

HDP'nin seçim bildirgesini açıkladığı toplantıda ilk konuşmayı yapan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, "Bu bildirgeyi biz kadınlar, grevdeki işçiyle, yeni bir yaşam için mücadele eden öğrencilerle, eşit yurttaşlık mücadesi veren LGBT'lilerle yazdık" dedi.

Demirtaş ve Yüksekdağ'ın açıkladığı seçim bildirgesinden öne çıkan başlıklar:

- Her gencin okuldaki başarısına göre tercih ettiği okulda okumasını sağlayacağız. Üniversite meclisi yer alacak ve YÖK'ü kaldıracağız onun yerine bir koordinasyon kurumu kuracağız burs ve katkı payının tüm öğrencilere karşılıksız verilmesini sağlayacağız. 

- Vicdani ret hakkını anayasal bir güvence olarak tanıyacağız eline silah almak istemeyen her genç bu haktan faydalanabilecek ve gençler istediği zaman kamusal hizmeti yerine getirebilme hakkını tanıyacağız. 

- Gençlik başa çıkılacak değil başa çıkarılacak kesimdir. 

- Cinsel yönelimli ayrımcılığı ortadan kaldıracak bizleriz LGBT'lilerin eşit bir yurttaşlık hakkı için anayasal adımlar atacağız. 

- LGBT'lerin örgütlü ve bireysel olarak idari ve karar mekanizmalarında doğrudan temsil edilmesi için düzenleme yapacağız. 

- Askeri sivil antidemokratik yasalar karşı demokratikleşme mücadelesini başlatacağız. HDP'nin ön gördüğü anayasa eşit yurttaşlık temelinde bütün temel hak ve hürriyetleri güvenceye kavuşturan sivil bir anayasa olacak. 

- Valiler seçimle hizmete gelecek artık bizler yönetilen değil kendi kendini yönetenler olacağız. 

- Bizlerin anayasasında başkanlık sistemi asla olmayacak. Fikrimiz değişmedi ve değişmeyecek. Siyasi partiler yasasını demokratikleştireceğiz ve seçim barajını kaldıracağız partilerin aldıkları oy oranında temsil edilmesini sağlayacağız. 

- Adalet hizmeti tarafsız bir hale getirmek istiyorsak avukat ve savcı konumunu eşitlemek zorundayız. İş yeri ve üst aramalarında keyfi uygulamalara son verilecek. Herkese anadilinde ücretsiz yargı hizmeti sağlanacak. 

- Koruculuk sistemi kalkacak ve başka alanlarda istihdam edilmeleri sağlanacak.

- Basın ve iletişim özgürlüğüne karşı faaliyetlerinin karşısında duracağız medya işverenlerinin başka alanlarda çalışmasına izin vermeyeceğiz. 

- Farklı din ve inanca sahip olan ya da inancı olmayan yurttaşların haklarını anayasal güvenceye bağlayacağız. Zorunlu din dersi uygulamalarına son vereceğiz seçmeli ve isteğe bağlı olacak. 

- Diyanet İşleri Başkanlığı kaldırılarak devletin din alanında elini çekmesi sağlanacak. 

- Eşitlik ilkesi çerçevesinde ibadet mekanlarının tamamına hizmet sağlanacak. 

- Yapılan katliamlar karşılığında halklardan özür dilenecek. 

- Dini kıyafetlere hiçbir alanda müdahale edilmeyecek. 

- Bizler özgür dünyayı savunanlarız başta Ortadaoğu olmak üzere halkların kendi geleceğini belirlemesi konusunda çalışacağız. Suriye'de iç savaşın sona erdirilmesi konusunda çaba harcayacağız. Mazlum Filistin halkının devletini kurması için her türlü desteği vereceğiz. Ermenistan üzerinde uygulanan ekonomik ambargoyu kaldıracağız Türkiye-Ermenistan arasındaki sınır tek taraflı koşulsuz açılacak. 

- Nükleer enerji yatırımlarını durduracağız. Yenilenebilir enerjiye destek vereceğiz. Ortak yaşam alanlarının gasbını çevresel hizmetlerin özelleştirilmesini engelleyeceğiz. Su kullanım haklarını ekolojik deneyi tahrip eden tüm projeleri iptal edeceğiz. 

- Hayvanların sirk ve sokak gösterilerinde kullanılmasını engelleyeceğiz. 

- Borçlarını esnaflarımız lehine yapılandıracak ve şehir merkezlerine yeni AVM açılmasına izin vermeyeceğiz. 

- Haftalık çalışma süresi 35 saate düşürülecek genel grev gibi hak arama süreçleri garanti altına alınacak. İş güvenliği sermayeye patrona emanet edilmeyecek. Mevsimlik tarım işçilerinin örgütlenme özgürlüğü garanti altına alınacak. 

- Emeklilerin örgütlenmesi önündeki engel kalkacak emekliden hastane katkı payı alınmayacak ve çalışan emekliden kesinti yapılmayacak. Engelleri Kaldırma Bakanlığı'nı kuracağız. Tüm iş yerleri ve sosyal alanlar engellilerin kullanabileceği alanlar haline getirilecek. 

- Eğitim ücretsiz olacak ve velilerin para ödenmemesi sağlanacak. Eğitim kitapları tekçi militarist zihniyetten arındırılacak. Çoklu anadilde eğitim sağlanacak. Tekli eğitime geçilecek ve öğrencilere okulda ücretsiz yemek imkanı sağlanacak. Ataması yapılmayan öğretmenlerin ataması yapılacak ücretli öğretmen uygulaması iptal edilecek ve kadroya alınacaklar. 

- Hiçbir insansın sosyal haklardan mahrum kalmadığı düzeni bizler kuracağız ve herkesi HDP'ye evet demeye çağırıyoruz. 

 

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT

3 Yorum