1. HABERLER

  2. HABER

  3. Hatay'daki Saldırının Ardında Mihraç Ural mı Var?
Hataydaki Saldırının Ardında Mihraç Ural mı Var?

Hatay'daki Saldırının Ardında Mihraç Ural mı Var?

46 kişinin öldüğü, 100’den fazla kişinin de yaralandığı Reyhanlı patlamalarının THKP/C işbirliği ile gerçekleştirildiği belirlendi.

13 Mayıs 2013 Pazartesi 10:34A+A-

Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde cumartesi saat 13.55 sıralarında Belediye binası ve PTT binasının olduğu yerde 2 bombalı aracın patlamasına ilişkin saldırıya ilgili 9 kişi gözaltına alındı. Saldırıdan sonra Hatay Valiliği’nde düzenlenen basın toplantısında bilgi veren Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, “Suriye istihbaratıyla irtibatlı bir terör örgütünün bu konuyla ilgisi tespit edilmiş ve kişiler de belli oranda tespit edilmiştir diye açıklamıştık. Şu ana kadar da bu kişilerden 9’u gözaltına alınmış durumda. Kendi ifadeleriyle, itiraflarıyla da bunlar büyük oranda belirlenmiş oldu” dedi.

Hepsi Türkiye vatandaşı

Reyhanlı’yı kana bulayan saldırının şüphelileri yakalandı. İtiraflardan Suriye bağlantısı çıktı. Olayın faillerinin tespiti ile ilgili çalışmaların büyük oranda tamamlandığını vurgulayan Atalay, “Saldırıyı düzenleyen örgüt ve mensuplarının Suriye’de rejim yanlısı El- Muhaberat örgütü ile irtibatlı oldukları belirlenmiştir. Plaka tespitleri yapılmıştır. Şu ana kadar da bu kişilerden 9’u gözaltına alınmış durumda. Kendi ifadeleriyle, itiraflarıyla da bunlar büyük oranda belirlenmiş oldu” diye konuştu. Atalay, gözaltına alınan kişilerin uyruklarına ilişkin soru üzerine, “Hepsi bizim vatandaşımız. Hepsi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı” dedi.

Güler: 452 işyeri, 62 araç

İçişleri Bakanı Muammer Güler ise “Olayın El Kaide ile bağlantısı ve Suriye’deki muhaliflerle özellikle Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılarla bir ilgisi yok? Malzemelerin Hatay’a kaçak sokulduğu tespit edildi. Araçlar da burada alınarak belli kişiler adına tesçil edilmiş. Belli bazı iş yerlerinde özel bölmeler yapılarak bomba yüklendiğini belirledik” dedi. Bakan Güler, hasar miktarını da açıklayarak “452 iş yerinde, 62 araçta, 11 kamu binasında ve 293 konutta zarar tespit edildi. İki patlama arası mesafe 600- 700 metre” dedi. Güler, olaydan önce MİT’in konuyla ilgili uyarıda bulunduğu iddiaları üzerine de, şunları kaydetti: “Gelen bilgiler de vardır. Bunlarla ilgili şimdiye kadar önlenmiş birçok eylem de vardır.”

VAHŞETİN ARKASINDA ‘ACİLCİ SIRTLAN’ VAR

reyhanlı ikiz saldırısının arkasındaki ismin “Sırtlan” kod adlı Mihraç Ural’ın liderliğindeki Türkiye Halk Kurtuluş Parti-Cephesi (THKP/C Acilciler) olduğu belirlendi. Türkiye’den ayrıldıktan sonra Suriye’ye kaçan Acilciler’in lideri Ural’ın, 1980’den beri Esad’ın yanında yer aldığı, Hatay’da farklı bir devlet kurmayı amaçladığı belirtiliyor. Bu amaçla Hatay’da yapılanma kuran Ural’ın son dönemde hareketlenmeleri tespit edilmişti. Hatay Emniyeti tarafından gözaltına alınan 9 kişi arasında, saldırıyı gerçekleştirenlerin bulunduğu belirtiliyor. İlk sorgulamada saldırıdaki rolünü itiraf edenlerin yanında, Ural’ın Hatay’daki kilit isimlerinin de gözaltında olduğu öğrenildi.

STAR

HABERE YORUM KAT