1. HABERLER

  2. HABER

  3. Hatay Güveççi Köyünde Suriye Kardeşliği
Hatay Güveççi Köyünde Suriye Kardeşliği

Hatay Güveççi Köyünde Suriye Kardeşliği

Esed'in zulmünden kaçarak Türkiye'ye sığınan mültecilere, bazı kesimlere karşın Hatay halkı sahip çıkıyor.

22 Eylül 2012 Cumartesi 16:53A+A-

550 Nüfuslu Köye 550 Suriyeli Misafir  

Esed'in zulmünden kaçarak Türkiye'ye sığınan mültecilere, bazı kesimlerin aksi iddialarına karşın, Hatay halkı sahip çıkıyor, evini ve ekmeğini paylaşıyor. Ensar-muhacir kardeşliğini andıran bu olayın en güzel örneklerinden biri de Hatay'ın Yayladağ ilçesine bağlı Güveççi köyünde yaşanıyor. Nüfusu 550 olan köyün halkı, 550 Suriyeli mülteciye evlerini açmış ve her türlü ihtiyacını karşılamaya çalışıyor. 

Hatay'da 'Suriyeli mültecilerden rahatsızlık duyulduğu' iddiası bazı kesimler tarafından bir süredir dile getirilse de gerçeğin böyle olmadığını gösteren birçok olay yaşanıyor. Mekke'den hicret eden Muhacirlere, Medineli Ensarın sahip çıkması gibi Hataylılar da, Esed'in zulmünden kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilere evlerini açıyor, yiyeceklerini paylaşıyor. Ensar-Muhacir kardeşliğinin en güzel örneklerinden biri Hatay'ın Yayladağ ilçesine bağlı Güveççi köyünde yaşanıyor. Nüfusu 550 olan köyün halkı, 550 Suriyeliyi de misafir ediyor. Son bir ay içerisinde Suriye'den 113 aile geldiğini anlatan Köy muhtarı Cemil Utanç, 'Onlar bizim misafirimiz istedikleri kadar kalabilirler' diyor.

ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ

'Nüfusumuz şu an bin 50 kişi oldu' diyen Utanç, şunları ifade ediyor: 'Hepsini evlerimize aldık. Köy halkı olarak elimizden geldiği kadar yardım etmeye çalışıyoruz.' Uzun süredir Suriyelilere bakmaya çalıştıklarını ancak kendilerinin de imkanlarının sınırlı olduğunu belirten Utanç, 'Bazen yetişemiyoruz. Böyle durumlarda bölgede çalışmalarını yoğun olarak sürdüren İHH İnsani Yardım Vakfı'nın yetkililerini arıyorum. Gelip gözlem yaptıktan sonra ihtiyacımız olan malzemeleri temin ediyorlar' diye konuştu.

Köydeki yaşamlarını anlatan Malik, 17 çocukla kaldıkları evde, betonun üzerine battaniye serip uyuduklarını belirterek, 'Köylüler ve yardım kuruluşları olmasa ne yapardık, bilmiyorum' dedi. Güveçci köyünde kalan Abdulhalim de, Esed askerlerinin 5 ay önce el koyup karakol olarak kullandığı evini her gün dürbünle izlediğini anlattı.

Vekiller geldi ama ihtiyacımızı sormadı

Köylerinde yatak, battaniye gibi ev eşyalarına ihtiyaç olduğunu söyleyen köy muhtarı Cemil Utanç, bazı sığınmacıların betonların üzerinde yatmak zorunda kaldığını ifade etti.

Güveççi köyüne muhalefet partilerinden milletvekillerin geldiğini ifade eden köylüler ise bu vekillerin Suriyelilerin neden geldiğini, köy halkını rahatsız edip etmediğini, her hangi bir sorun çıkarıp çıkarmadığını sorduklarını ancak ihtiyaç duydukları bir şey var mı diye hiç sormadıklarını anlattı.

Köyde kalan ailelerden birisi olan Suriyeli Malik ise bir evde 5 farklı aileden 27 kişi yaşadıklarını söyledi.

RECEP YETER / YENİ ŞAFAK

 

HABERE YORUM KAT

3 Yorum