1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. BANGLADEŞ

  4. Hasina Diktası Cemaat-i İslami Lideri Nizami’yi Her An İdam Edebilir!
Hasina Diktası Cemaat-i İslami Lideri Nizami’yi Her An İdam Edebilir!

Hasina Diktası Cemaat-i İslami Lideri Nizami’yi Her An İdam Edebilir!

Bangladeş'te ülkenin en büyük partilerinden biri olan Cemaat-i İslami'nin lideri Muti'ur Rahman Nizami hakkındaki idam cezasının uygulanması için süreç hızlandırıldı.

10 Mayıs 2016 Salı 13:43A+A-

Bangladeş'te Cemaat-i İslami lideri Muti'ur  Rahman Nizami'nin idam cezası onaylanmasının ardından, cezanın uygulanması için süreç hızlandırıldı. Nizami hakkında verilen idam kararı, ülkede milyonlarca Müslümanın tepkisini çekmişti. Bangladeş medyasında, idamın bir krize dönüşmemesi için Nizami'nin bu gece infazının gerçekleşebileceği iddiaları yer alıyor.

Nizami, 1971 yılında Pakistan'a karşı yürütülen bağımsızlık savaşında savaş suçları işlediği gerekçesiyle hakkında verilen idam cezasına karşı çıkarak Yargıtay'a başvuru yapmıştı. Bangladeş devlet başkanının cezayı uygulamama hakkı bulunuyor ama Bangladeş medyasında yer alan haberlere göre, devlet başkanı bu hakkını kullanmayacak ve idam gerçekleşecek

73 yaşındaki Nizami, soykırım, cinayet, işkence ve tecavüz dahil 16 suçtan yargılanmıştı. Bangladeş’in Pakistan'dan ayrılmak için yürüttüğü dokuz ay süreli savaşta ölenlerin sayısı konusunda farklı tahminler yürütülüyor. Hükümet kaynakları savaşta 3 milyon kadar kişinin öldüğünü belirtirken, kimi kaynaklar rakamın çok yüksek ve doğrulanamaz olduğunu belirtiyor.

Kararı veren savaş suçları mahkemesi, Nizami'yi Pakistan lehine faaliyet gösteren el-Bedr milislerinin başkomutanlığını yapmakla suçlamıştı. İlkesel olarak bölünmeye karşı çıkan Cemaat-i İslami partisi bu siyasi tutumu dolayısıyla Şeyh Hasina diktası tarafından düzmece iftiralara maruz kalmakta ve bir süredir dikta yargısı tarafından birçok önde geleni idamla yargılanmaktadır.

 

Konuyla ilgili daha fazla bilgi edinmek için daha önce Haşim Ay tarafından hazırlanıp Haksöz Dergisi’nin Ocak-274’üncü sayısında yayınlanan inceleme yazısını aşağıdaki linki tıklayarak okuyabilirsiniz:

İDAM SEHPASINA OTURTULMUŞ BİR HAREKET: BANGLADEŞ CEMAAT-İ İSLAMİ'Sİ

HABERE YORUM KAT