1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Han Şeyhun’un Kontrolü Türkiye ve Rus Güçlerine mi Geçiyor?
Han Şeyhun’un Kontrolü Türkiye ve Rus Güçlerine mi Geçiyor?

Han Şeyhun’un Kontrolü Türkiye ve Rus Güçlerine mi Geçiyor?

İşgalci Rusya’nın İdlib’e yönelik günlerce süren yoğun hava bombardımanı sonucunda rejimin eline geçen Han Şeyhun’dan Esed ve İran milislerinin çıkmaya başladığı ve bölgenin Türkiye-Rusya askeri birimlerince kontrol edileceği iddia edildi.

26 Eylül 2019 Perşembe 13:21A+A-

HAKSÖZ-HABER

Rusya’nın Türkiye’ye yaptığı vaatler kapsamında Esed güçleri ve İran’a bağlı mezhepçi çeteleri Han Şeyhun’dan çıkardığı iddia edildi.

Orientnews’te yer verilen konuyla alakalı Arapça bir haberde, Rejim ve İran milislerinin Rusya’nın talimatı doğrultusunda bölgeyi boşaltmaya başladığı, bunların yerine Rus özel kuvvetlerin yerleştirildiği kaydedildi. Bu kararaTürkiye ile varılan anlaşma sonucunda ulaşıldığının belirtildiği haberde, bölgedeki Rejim ve İran milislerinin Hama ve İdlib kırsalına dağıtıldığı, Rus özel kuvvetlerinin fiilen yerleştiği ve TSK’nın da çok yakında buraya yerleşerek Rus güçleri ile ortak devriyelere başlayacağı ifade edildi.

Konuyla alakalı olarak Türkiye tarafından henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Saldırılar Sonucunda Hayalete Dönüşmüş Bir Belde

Rusya’nın hava desteğiyle Astana anlaşmalarını ve İdlib mutabakatını çiğneyen Esed rejimi milisleri, Han Şeyhun ilçesini hakimiyeti altına alabilmek için bölgeyi yerle bir etmişti.

Bombaların yağmur gibi yağdığı Han Şeyhun’da evleri yıkılan sivil halk güvenli bölgelere göç etmek zorunda kaldı.

Yapılan istatistikler durumun ehemmiyetini gözler önüne seriyor.

Han Şeyhun ilçesinde 2011 yıllarında 80 bin sivil yaşıyorken bu sayı 2018 yıllarında 110bin sivile kadar artış gösterdi.

Esed ve destekçisi çetelerin 26 Nisan – 26 Mayıs günleri arasında ilçeye 4663 bomba atması sonucu; 40 sivil yaşamını yitirdi, 122 sivil yaralandı, evlerin %60’ı kullanılamaz hale geldi.

Sonuç olarak, 2018 yılında 110bin sivilin yaşadığı Han Şeyhun’da bugün ise tüm halkın göç etmesi ile birlikte ilçe hayalet şehre dönmüş durumda.

Yerel kaynakların aktardığına göre, bugün Han Şeyhun ilçesinde yaşayan hiç bir sivil bulunmuyor.

HABERE YORUM KAT