1. HABERLER

  2. HABER

  3. ‘Hamas’a Baskı Yapılmalı’
‘Hamas’a Baskı Yapılmalı’

‘Hamas’a Baskı Yapılmalı’

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, uluslararası toplumun Hamas’a baskı yapmasını istedi, “Filistinlilerle müzakerelere yeniden başlamak için yol bulmalıyız” dedi.

08 Mayıs 2014 Perşembe 13:15A+A-

Peres, ABD Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice'ı Kudüs’teki Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nde karşıladı. 

Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Peres, Filistinliler ile barış görüşmelerinin devamı için Ortadoğu dörtlüsü Quartet’in (BM, ABD, Avrupa Birliği ve Rusya) ortaya koyduğu temel koşulları kabul ettirmek amacıyla uluslararası topluluktan Hamas’a baskı yapmasını istedi.

Peres, şunları söyledi:

“Herkes ortada bir duraklama gerektiğine katılıyor fakat bu durdurmak için neden değil. Filistinliler ile müzakerelere yeniden başlamak için yol bulmalıyız. Benim tahminim Ebu Mazin (Mahmut Abbas) barış istiyor. Temel konularda iki devletli çözüm ve teröre karşı duruşunun değiştiğini sanmıyorum. Müzakere edebileceğimiz birisi. Gerekli olan, uluslararası toplumun ve Quartet’in ortaya koyduğu temel koşulları Hamas’a kabul ettirmek için baskı yapmaktır. Yardım etmek istiyorlarsa Hamas’a seçenek verilmemeli, hiç kimse onun füzelerine ve tünellerine para vermemeli.”

‘İran yönetimi tamamen dürüst değil’

İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere ile Almanya’dan oluşan "5 artı 1 ülkeleri" arasında sürdürülen nükleer müzakerelere de değinen Peres, "Yaptırımların faydalı olduğuna inanıyorum” dedi.

Peres, şöyle konuştu:

“İran yönetimi tamamen dürüst değil fakat söyledikleri, yaptırımlar olmadan söyletilemezdi. Başkan Obama’nın verdiği süre içinde gerçek, ciddi bir değişimi mi öneriyorlar yoksa sadece söz mü veriyorlar bunu anlayacağımız kritik an yaklaşıyor. Dünya sözleriyle değil eylemleriyle karar verecek."

Görüşme sonrasında Susan Rice’ın danışmanları tarafından basın kuruluşlarına yapılan açıklamada, Rice’ın Peres’le yaptığı baş başa görüşmeler sırasında, İsrail-Filistin barış görüşmelerinde kalıcı bir barışın ancak güven içinde bir İsrail devleti ile yaşayabilir bir Filistin devletinin yan yana olmasından geçtiğini bir kez daha vurguladığı bildirildi.

‘İran’la hiç anlaşmamak kötü bir anlaşmadan iyidir’

İsrail Başbakanı Netanyahu da İsrail Savunma Kuvvetleri Dostları Derneği üyelerini ziyareti sırasında, İran’ın bugün atom bombası yapmak için elinde binlerce santrifüj ve binlerce kilo zenginleştirilmiş uranyumu olduğunu ileri sürdü. Netanyahu, "İran, İsrail’i yok etmenin yolunu arıyor ve bu amaçla atom bombası yapıyor. İsrail’in pozisyonunu bir kez daha yeniden belirteyim. İran’ın atom bombası imal edebilme yeteneği olmamalı. Kötü bir anlaşma yapmaktansa hiçbir anlaşma yapmamak daha iyidir" diye konuştu.

AA

HABERE YORUM KAT