1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Hamas Üyesi el-Hayye: Seçimler Dış Müdahalelerle Ertelendi
Hamas Üyesi el-Hayye: Seçimler Dış Müdahalelerle Ertelendi

Hamas Üyesi el-Hayye: Seçimler Dış Müdahalelerle Ertelendi

Filistin'de seçimlerin ertelenmesinden sonra Hamas Siyasî Büro Üyesi açıklama yaptı.

12 Eylül 2016 Pazartesi 16:15A+A-

AA’nın aktardığına göre, Hamas Siyasî Büro Üyesi Halil el-Hayye, Filistin'de yerel seçim sürecinin “dış müdahaleler” nedeniyle sekteye uğradığını söyledi.

Gazze'deki Seraya Meydanı’nda bayram namazının ardından verdiği hutbede el-Hayye, “Dış müdahaleler yerel seçimlerin iptal edilmesine neden oldu. Demokrasi sürecine zarar verdiler.” dedi.

Filistinlilerin önünde birlik, uzlaşı ve seçimler için uzun bir süre olduğunu belirten el-Hayye, yerel seçimlerin ertelenmesi kararına rağmen Fetih ile uzlaşmak zorunda olduklarını kaydetti.

Ne Olmuştu?

Filistin Yüksek Adalet Mahkemesi, Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nde 8 Ekim'de yapılması planlanan yerel seçimlerin ertelenmesine hükmetmişti.

Fetih hareketine yakın bazı avukatlar, “Doğu Kudüs'ün seçimlere dâhil edilmediği ve Hamas hareketinin kontrolünde bulunan Gazze Şeridi'ndeki temyiz mahkemelerinin meşru olmadığı, dolayısıyla seçime girecek adaylar hakkında verdiği kararların geçerli olamayacağı” gerekçeleriyle mahkemeye başvurarak seçimlerin ertelenmesini talep etmişti.

Başvuruyu değerlendirmek için zamana ihtiyacı olduğu gerekçesiyle seçimlerin ertelenmesine karar verdiği belirtilen mahkemenin, konuyu görüşmek üzere 21 Aralık'ta yeniden toplanacağı ifade edilmişti.

Hamas: Hedef Fetih Hareketini Kurtarmak

Hamas ise “Fetih hareketini kurtarmayı hedefleyen siyasî bir karar” olarak nitelendirdiği karara tepki göstermişti.

Şimdiye kadar Filistin'de yapılan yerel seçimlerin hiçbirine İsrail işgali altındaki Doğu Kudüs dâhil edilmedi. Seçimlerin ertelenmesinin ardından sosyal medyada bazı Filistinliler, “Fetih hareketinin Hamas karşısında kaybetme endişesi ile seçimleri iptal ettirmek istediği ve bu yüzden Doğu Kudüs meselesini kullandığı” eleştirisinde bulundu.

HABERE YORUM KAT