1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. "Halep Büyük Öneme Sahip"
"Halep Büyük Öneme Sahip"

"Halep Büyük Öneme Sahip"

Direnişçiler için Halep’in sembolik değerinin çok büyük olduğunu söyleyen Ebu Hamara Tugayı Komutanı Muhanne Ceffale, “Esed Halep’i ele geçirirse tüm dünyaya ‘Ülke benim kontrolümde.’ mesajı verecek.” dedi.

17 Nisan 2016 Pazar 06:51A+A-

Yılmaz Bilgen / Yeni Şafak

Ebu Hamara Tugayı Komutanı Muhanne Ceffale, Yeni Şafak'a konuştu.

Rejimle girdiği çatışmada 2 ayağını ve 1 kolunu kaybeden direnişçi komutan Ceffale, tedavisinin ardından yeniden birliklerinin başına döndü. Halep'e yönelik saldırıları değerlendiren Ceffale, “Devrimin geleceği açısından Halep büyük öneme sahip. Rejim Halep'i ele geçirirse, direnişi boğma ihtimali yüksek.” dedi.

“Halep’in Sembolik Değeri Var”

İran, Rusya ve rejim ittifakının hazırlıklarını tamamladığını söyleyen Ceffale, “Tüm cephelerden aynı anda saldıracak. Handarat Cephesi’nde ilk taarruzu başlattılar. Yedi bini merkez kuvvet olmak üzere 15 bin kişilik güçle Halep'i ele geçirmek istiyorlar.” diye konuştu.

Suriye'de savaşan direnişçiler için Halep'in sembolik değerinin çok büyük olduğunu söyleyen Ceffale, “Esed Halep'i ele geçirirse tüm dünyaya ‘Ülke benim kontrolümde.’ mesajı verecek. Ateşkes süreci boyunca rejim, Rusya ve İran'a bağlı Şii milislerle birlikte ateşkesi sabote etti.” ifadelerini kullandı.

“En Fazla Bir Ay Dayanabiliriz”

Handarat, Hanasır Cemiyet-i Zehra, Azize, Havaceviye gibi Halep'i çevreleyen noktalardan başlatılacak saldırının başarılı olmasının ve Kastillo geçidinin kapanmasının Halep'te kuşatma döneminin başlangıcı olacağını ifade eden Ceffale, direnişçilerin bu kuşatmaya en fazla bir ay dayanabileceğini sözlerine ekledi.

Ceffale, “Halep'i çevreleyen düşman hatları yüzde 70 Şii milislerden oluşuyor. Beş yüzden fazla Rus yine bölgede Esed'in iktidarı için şehrimizi kuşatmış durumda.” dedi.

“Kimyasal Bombalar Kullanmaktan Çekinmeyecekler”

“Uluslararası toplumun sergilediği iki yüzlü tutum, bölgede yeni çatışma alanlarının oluşmasına sebep olacak. Suriye savaşı Ürdün ve Lübnan'ı etkisi altına alacak.” diye konuşan Ceffale, bu coğrafyanın yeniden dizayn edileceğini kaydetti.

Rejimin varil bombalarına karıştırılmış hardal gazı, fosfor ve vakumla birlikte misket bombalarıyla defalarca Halep'te sivil yerleşim yerlerini vurduğunu belirten Ceffale, zorlu bir sürecin ve büyük çatışmaların yaşanacağı Halep'te Rusya ve rejim tarafının kimyasal bombalar kullanmaktan çekinmeyeceği istihbaratını aldıklarını söyledi.

*****

“1 Milyondan Fazla İnsan Kuşatma Altında Kalabilir”

Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) komutanlarından İyad Şemsi, Esed rejiminin Halep'te “ateşkes”i ihlal ettiğini belirterek, çatışmaların çok büyük bir insanî trajediye neden olabileceği ve Halep'te direnişçilerin kontrolü altında olan, şehir ve kırsalı birbirine bağlayan Kastillo yolu kapanırsa 1 milyondan fazla insanın kuşatma altında kalacağı uyarısında bulundu.

Şemsi, İran askerlerinin Halep'in güneyine gelmeye başladığını ve hem rejim hem rejimi destekleyen güçlerin hem de IŞİD ve PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD'nin ÖSO'yu hedef aldığını söyledi.

Rejimin IŞİD'i kullandığını ve Suriye halkını IŞİD ve rejim arasında seçim yapmaya zorladığını ifade eden Şemsi, “Rejim de bir IŞİD de ve biz hem rejimin hem IŞİD'in kurbanlarıyız. Dünyanın terörle mücadelede işbirliği yapacağı gerçek ortak biziz. IŞİD'i yok etmek için de daha fazla desteğe ihtiyacımız var.” dedi.

Şemsi, ayrıca, “Rejim, Halep'te ateşkesi ihlal ediyor. Çatışmalar çok büyük bir insanî trajediye neden olabilir ve Kastello yolu kapanırsa 1 milyondan fazla insan kuşatma altında kalacak.” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT