1. HABERLER

  2. HABER

  3. BİYOGRAFİLER

  4. Hakim paradigmayı yerle bir etmeye çalışan adam!
Hakim paradigmayı yerle bir etmeye çalışan adam!

Hakim paradigmayı yerle bir etmeye çalışan adam!

Malcolm X'in mücadelesi Türkiyeli Müslümanlara çok fazla şey anlatıyor! Abdurrahman Güner'in daha önce yayımlanan çalışmasını Malcolm X'in katledişinin yıldönümünde tekrar yayımlıyoruz.

21 Şubat 2022 Pazartesi 12:28A+A-

Amerika modern dünyanın sebep olduğu bütün çirkinliklerin sergi alanıdır. Modernleşmenin oluşturduğu ‘yenidünya’ tasavvuru Amerika ile vücut bulur. Tabiri caizse orası modernleşmenin laboratuvarıdır.

Amerika’nın ABD olma süreci de oldukça sancılı. Kuzey ile Güney’in savaşı dünya tarihindeki en kanlı iç savaşlardandır. Ekonomi ve buna bağlı ırk üstünlüğü düşüncesinin yarattığı kırılma, Amerikan toplumunun bir daha hiç birleşmeyecek şekilde ikiye böldü. Kuzey’in liberal devlet adamları Avrupa ile bütünleşmenin ekonomik olarak getireceği artı değerleri görmüş ve bu bağlamda köleliğin sürdürülmesi mümkün olmayan bir durum olduğunu düşünmüştür. Güney ise Amerika’yı kuran felsefenin bir gereği olarak beyaz olanın tartışmasız üstünlüğü savunmuştur. Bu yönüyle onlar da köleliğin getirdiği ekonomik doygunluktan vazgeçmek istemediler. Netice olarak ise iki taraf dört sene süren savaşta ağır kayıplar verdiler ancak Kuzey, Abraham Lincoln öncülüğünde kazanan taraf oldu.

YAZININ DEVAMI

Etiketler :