1. HABERLER

  2. HABER

  3. Güney Kıbrıs Gazze İçin AK Parti’den Teklif Bekliyor
Güney Kıbrıs Gazze İçin AK Parti’den Teklif Bekliyor

Güney Kıbrıs Gazze İçin AK Parti’den Teklif Bekliyor

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Aktay, Gazze'ye deniz yoluyla mal taşınması için Türkiye, Yunanistan ve Güney Kıbrıs arasında görüşmelerin sürdüğünü açıkladı.

20 Ağustos 2015 Perşembe 14:21A+A-

AK Parti'den dün Doğu Akdeniz ve Filistin'in geleceğine yönelik önemli bir mesaj gündeme damgasını vurdu. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Başbakan Danışmanı Yasin Aktay, Hamas ile İsrail arasındaki ateşkes sürecine Türkiye'nin de dahil olduğunu söylerken, Gazze'ye deniz aracılığıyla mal taşınması için Türkiye, Yunanistan ve Güney Kıbrıs arasında görüşmelerin sürdüğünü belirtti.

Aktay'ın açıklamaları Yunanistan'da, İsrail'de ve Kıbrıs'ta yankı buldu ve çeşitli yorumlara neden oldu. Türkiye'deki bazı medya kuruluşları ise yakın gelecekte Kuzey Kıbrıs'la Gazze arasında yeni bir ‘köprü'nün kurulabileceği olasılığı üzerinde duruyor.  

KIBRIS VE TÜRKİYE ARASINDA GİZLİ GÖRÜŞMELER

Sputnik'e konuşan ancak isminin açıklamasını istemeyen, Güney Kıbrıs yönetiminden üst düzey bir yetkili şunları söyledi: "Kıbrıs ile Türkiye arasında Filistin'e yardım için istişareler, Markos Kiprianu'nun Dışişleri Bakanı olduğu süreçte, bundan 4-5 yıl önce başladı. Konu hakkında Yunanistan bilgilendirildi. O dönemde adanın, Filistin'e ve özellikler Gazze'ye temel tüketim maddelerinin ulaştırılması için köprü rolü üstlenmesi seçeneği üzerinde duruldu. Konu hakkında İsrail'in görüşünü de başvuruldu."

‘TÜRKİYE SAMİMİYSE DESTEK VERİRİZ'

Üst düzey Rum yetkili, Gazze'ye yardım projesinin Türkiye ve İsrail arasındaki görüş ayrılığı nedeniyle, rafta beklediğini söylerken, Türkiye'ye şu çağrıyı yaptı: "Görüşmelerin ilerlemesine rağmen, Türkiye'nin ve İsrail'in farklı görüşler öne sürmesiyle zamanla bu barış projesi akamete uğradı. Bugün içinse raftaki yerini koruyor. Bugün için rafa kaldırılmış olan Gazze'ye yardım projesine, biz olumlu yaklaşmaya devam ediyoruz. Türkiye samimiyse somut bir öneri ortaya koysun bizler de bu öneriye hemen destek verelim."

Kaynak: Haksöz Haber, Sputnik

HABERE YORUM KAT