1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Güney Afrika’da İmam Nikâhına Yasal Statü Kararı
Güney Afrika’da İmam Nikâhına Yasal Statü Kararı

Güney Afrika’da İmam Nikâhına Yasal Statü Kararı

Güney Afrika’nın Western Cape eyaletindeki Yüksek Mahkeme, imam nikâhının yasal statüye kavuşturulması için hükümete 2 yıl süre verilmesine hükmetti.

01 Eylül 2018 Cumartesi 19:10A+A-

Güney Afrika’nın Western Cape eyaletindeki Yüksek Mahkeme, ülkede faaliyet gösteren Kadın Hakları Merkezi Derneği’nin, imam nikâhının resmî nikâh olarak tanınması amacıyla 2014’te yaptığı başvuruyu karara bağladı.

AA’da yer alan habere göre mahkeme, imam nikâhının yasal statüye kavuşturulması için hükümete 2 yıl süre verilmesine hükmetti.

Ülke nüfusunun yüzde 2,5’ini oluşturan Müslümanların imam nikâhının yasal zemine kavuşturulması için ilk defa 2003 yılında kanun tasarısı hazırlanmıştı.

Hükümet, 2014 yılında Müslümanların resmî nikâhlarını kıyması için 100 imam atamıştı. Ancak atanan imamların kıydığı nikâhlar dinî ritüelleri içermediği için Müslümanlar tarafından yeterli görülmeyerek imam nikâhı olarak değerlendirilmiyor.

Mahkemenin bir dönüm noktası olarak görülen kararının ardından, imam nikâhının yasal zemine kavuşması durumunda, hükümet nikâh kıyması için imam atayacak ve imamlar tarafından daha önce kıyılmış olan nikâhlar da kanuni statü kazanacak.

Aynı zamanda boşanma durumunda kadın ve çocukların yasal hakları koruma altına alınmış olacak.

Karar Önemli Bir Gelişme

Güney Afrika’da faaliyet gösteren Müslüman Hukuk Konseyi (MJC) tarafından yapılan açıklamada, kararın ülkede yaşayan Müslümanlar için çok büyük bir önem taşıdığı ifade edildi.

Açıklamada, “Yüksek Mahkeme’nin verdiği karar devlet yöneticilerinin bugüne kadar ülkedeki Müslümanların haklarını gözetme noktasında zayıf kaldıklarını gösteriyor. Bu karar ülkedeki Müslüman azınlık için mihenk taşı öneminde. Kararın en önemli yönü devlet başkanını bu konuda adım atmak zorunda bırakmasıdır. Başkan Ramaphosa’ya ülkede yaşayan Müslümanların en önemli sorunlarından birini çözerek Güney Afrika tarihinde iz bırakabileceğini hatırlatmak istiyoruz.” değerlendirmesinde bulunuldu.

Müslüman Hukuk Konseyi Başkan Yardımcısı Riyad Fataar, mevcut durumun toplumda karmaşaya yol açtığını söyledi.

Mevcut durumda Müslümanların mutlaka imam nikâhı kıydırdığının altını çizen Fataar, “İmam nikâhının ardından da ayrıca resmî nikâh kıyılıyor, fakat toplumda sadece imam nikâhının yeterli olması yönünde beklentiler var.” dedi.

Fataar, mahkemenin verdiği kararın ülkedeki Müslümanların en büyük sorunlarından birinin giderilmesi yönünde önemli bir gelişme olduğunu ifade ederek, “İmam nikâhı konusu uzun bir dönemden beri gündemde. Önümüzdeki iki yıl içinde bu konu artık netleşecek çünkü önümüzde Yüksek Mahkeme tarafından verilen bir karar var. Bu da hükümetin bu konuyu kısa zamanda çözeceği anlamına geliyor.” dedi.

HABERE YORUM KAT