1. HABERLER

  2. HABER

  3. Gülen'den Dershane Kararına "Firavun" Göndermesi
Gülen'den Dershane Kararına "Firavun" Göndermesi

Gülen'den Dershane Kararına "Firavun" Göndermesi

Gülen, hükümetin dershane kararına sert tepki verdi ve kararı “firavunluk” olarak niteledi.

16 Kasım 2013 Cumartesi 16:59A+A-

Dershaneleri kapatma planını değerlendiren Fethullah Gülen, darbe dönemlerini hatırlattı. “60 ihtilalinin tokadını, 70 darbesinin tekmesini, 80’in çiftesini yedik.” diyen Gülen, sabır telkin etti: “Mümin sarsılabilir ama devrilmez. Musibetler karşısında dişini sıkıp sabretmeli.”

Zaman’da yer alan habere göre ‘dershaneleri kapatma taslağı’, Amerika’da bulunan Fethullah Gülen tarafından üzüntüyle karşılandı. Sohbetlerinin yayınlandığı ‘herkul.org’ sitesinde konuyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulunan Gülen, sevenlerine ‘hâcet namazı’ kılma çağrısı yaptı ve sabır telkin etti: “Mümin sarsılabilir ama devrilmez. Meseleye öyle bakmak lazım. Bir balyoz gibi tepene inen musibetler karşısında dişini sıkmak çok önemli.”

İnternet sitesinden paylaşılan 24 dakikalık ses kaydından önce yapılan açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı’nın hazırladığı taslak haberini gördükten sonra Gülen’in çok üzüldüğü belirtildi.

Zaman’daki haberde yer alan ifadeler şöyle:

Sohbet sırasında “Tek bir öğretmen arkadaşımızın bile ‘dershaneler kapanırsa ne iş yaparız’ gibi endişesi yok.” şeklindeki sözler üzerine Hocaefendi, “Teşekkür ederim, demek ki oturmuş arkadaşlar. Hizmet duygusu düşüncesi itibariyle yapacakları şeylere karar vermişler. Alternatifleri var.” dedi. Ardından “Cennetin kapılarını bile kapamak isteyebilirler. Bunlar girmesinler biz girelim, en azından önce biz girelim. Bunların zaten girmeye hakkı yok diyenler çıkabilir.” ifadelerini kullandı.

Konuşmasında darbe dönemlerine de atıf yapan Hocaefendi şunları söyledi: “60 ihtilalinden bu yana onu da gördük tokadını yedik, 70 darbesini gördük tekmesini yedik. 80 darbesini gördük onun da çiftesini yedik. Hepsinden bir şey yedik. Fakat tekme atan tokat atan çifte atanın şimdi hesapları görülüyor. Biz yapmadık onu, kader hüküm verdi ve kaderin o mevzuda figürü olarak kullandığı insanlar, onları öyle yaptılar. Bana dokunan bir yanı vardı, yaşlı başlı adamlar böyle orada hesap verince ciğerim yanıyor benim. Elimden bir imkan olsa ben onların hepsine serbestsiniz; nasıl yani, Efendimiz’in Kâbe’yi fethettikten sonra dediği gibi, gidin hepiniz serbestsiniz, derim. Ne var ki birileri onları planlıyor, yapıyor, ‘Topuklarını birbirlerine vurdu. Karşımızda dimdik durdu bu adamlar. Bunlara bunu dedirttik.’ diyorlar bir taraftan kapalı kapılar ardından diyorlar, fakat bir taraftan da camia onu sanki bir kısım elemanlarına yaptırtıyormuş gibi onlara fısıldıyor. Bir taşla iki kuşu vurma gibi bir nifak hareketi içinde bulunuyorlar. Bana yakışmayan şeyler ama müsaadenizle bu kadarını da söyleyeyim.”

“Firavun Aleyhinizdeyse  Doğru Yoldasınız Demektir!”

Fethullah Gülen, konuşmasındaki “firavun” vurgusu dikkat çekiciydi.

“Her şeyi dünyevi çıkarlara bağlamış insanlar aleyhinizdeyse, Firavun aleyhinizdeyse, Karun aleyhinizdeyse isabetli bir yolda yürüyorsunuz demektir. Samiri ve Karun ikisi de İsrailoğullarındandı. Samiri de aleyhinizdeyse isabetli bir yolda yürüyorsunuz demektir.” örneğini veren Gülen, ‘sabır’ yolunun takip edilmesi gerektiğine işaret etti: “Hadiseler karşısında ‘şöyle mi yapsam, böyle mi?’ Sürekli düşünceden düşünceye dalma, ondan ona koşma… Şimdiki Frenk ifadesiyle ‘panikleme’, falsolara, fiyaskolara sebebiyet verebilir. Sabır insanında bunlar olmaz. Güçlü akan ırmaklar gibi karşısına gelen kayanın bazen üzerinden geçer bazen yanından kıvrılır, dolaşır, yoluna yürür, denize doğru. Bazen yine de yolunu kesmişlerse alttan deler, geçer fakat mutlaka denize doğru yürür. Siz ne kadar paniklerseniz karşı tarafa o kadar kendi hesaplarına hareket etme imkânı verirsiniz.”

 

HABERE YORUM KAT

19 Yorum