1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Gül ve Davutoğlu Suriye Hakkında Konuştu
Gül ve Davutoğlu Suriye Hakkında Konuştu

Gül ve Davutoğlu Suriye Hakkında Konuştu

Abdullah Gül ve Ahmet Davutoğlu Suriye'deki durumu değerlendirdi: “Durum çok kötü!”

15 Haziran 2012 Cuma 18:05A+A-

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suriye konusunda yapılan bütün girişimlere rağmen, en kötü duruma gelindiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül İstanbul’da yaptığı açıklamada, "Ümit ederiz ki Halep'te çok daha büyük olaylar olmaz, şu anda Suriye'yi yönetenler gidişatın ne olduğunu açıkça görürler" dedi.

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümüyle ilgili Devlet Denetleme Kurulu raporuna da değinen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "bu tip tartışmaların bitmesi ve herhangi bir şeyin karanlık zihinlerde kalmaması gerektiğini" söyledi.
 

Davutoğlu Suriye ile İlgili Konuştu

"Sınırı ve kaçanları korumak için her türlü hazırlığı yapma hakkımız var."

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye konusunda, Türkiye'nin, "sınırını korumak ve katliamlardan kaçan insanlara yardım etmek için her türlü hazırlığı yapma hakkı olduğunu" söyledi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BBC Türkiye muhabiri Jonathan Head'in sorularını cevapladı.

Davutoğlu, Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği Özel Temsilcisi Kofi Annan 23 Şubat'ta göreve başladığında, Türkiye'de yaklaşık 9 bin Suriyeli mültecinin olduğunu, şimdi ise bu sayının 25 bine ulaştığını belirtti.

Annan'ın planının uygulanması konusundaki son tarihin kötüye kullanıldığını belirten Davutoğlu, "yeni bir son tarihin olmaması gerektiğini" söyledi.

Türkiye-Suriye sınırında yaşanan olayın, "Türkiye topraklarının ihlali anlamına geldiğini" kaydeden Davutoğlu, "Bu, insanlık dramının, Türkiye için ulusal güvenlik riskine dönüşebileceğini göstermektedir" dedi.

Davutoğlu, Annan planının başarısız olması veya Türkiye için ulusal güvenlik riski olması durumunda, Türkiye'nin sınırı korumak ve katliamlardan kaçan insanlara yardım etmek için her türlü hazırlığı yapma hakkı olduğunu savundu.

"Türkiye, silahlı kuvvetlerini Suriye içindeki sivilleri korumak için hazırlıyor mu" yönündeki soruyu Davutoğlu, bunun sadece Türkiye'nin değil, uluslararası toplumun da sorumluluğu olduğunu ifade ederek cevapladı.

Türk ordusunun her türlü zorluğa, her zaman ve her yerde hazır olduğunun altını çizen Davutoğlu, sınırdan uzakta yaşayan insanların korunması için ise Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde tek ses olmanın önemine dikkat çekti.

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum