1. HABERLER

  2. HABER

  3. 'Guantanamo Kampı Acil Kapatılsın'
'Guantanamo Kampı Acil Kapatılsın'

'Guantanamo Kampı Acil Kapatılsın'

AGİT, ABD tarafından 2002 yılından itibaren askeri hapishane olarak kullanılan Guantanamo kampının acilen kapatılmasını istedi.

11 Kasım 2015 Çarşamba 12:58A+A-

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) raporunda, Guantanamo kampındaki tutukluların insan haklarının ihlal edildiği belirtilerek, kampın kapatılması istendi.

AGİT Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi, "Guantanamo'daki Tutukluların İnsan Hakları Durumu" başlıklı 280 sayfadan oluşan raporunu kamuoyuna açıkladı.

ABD hükümet yetkilileri, askeri görevliler, avukatlar, sivil toplum örgütleri ve eski tutuklular ile yapılan görüşmelere dayandırılan raporda, AGİT yetkililerinin kamptaki tutuklular ile görüşmelerine izin verilmediği belirtildi.

"Guantanamo kampı acil kapatılsın"

"Guantanamo kampı acil kapatılsın" denilen raporda, "AGİT yükümlülükleri ile uluslararası insan hakları standartlarının çiğnendiği" ifade edilerek, geçmişteki insan hakları ihlalleri, işkence, insafsızlık, insanlık dışı ve aşağılayıcı muamelelerin araştırılması ile söz konusu ihlallerden sorumluların yargılanması istendi.

"Tutuklular ya yargılanmalı ya da serbest bırakılmalıdır"

AGİT Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi Direktörü Georg Link, rapor ile ilgili yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Barack Obama'nın, Guantanamo kampının kapatılması yönündeki somut planından dolayı memnuniyet duyduğunu belirterek, "Hiç kimse, yargılama olmadan tanımsız bir tutuklamaya muhatap olamaz" dedi. Herkesin adil yargılanma hakkına sahip olduğunu vurgulayan Link, "Tutuklular ya yargılanmalı ya da serbest bırakılmalıdır" ifadesini kullandı.

"Tazminat ve tıbbi rehabilitasyon hakları var"

Kamptaki durumun düzeltilmesini isteyen Başkan Yardımcısı Omer Fisher de, "Tutukluların, adalete ulaşmayı içeren ıslah edilme, tazminat ve tıbbi rehabilitasyon hakları vardır" diye konuştu.

AA

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT