1. HABERLER

  2. ÇEVİRİ

  3. "Görevlerimin korkunçluğuna hazırlıklı değildim"
"Görevlerimin korkunçluğuna hazırlıklı değildim"

"Görevlerimin korkunçluğuna hazırlıklı değildim"

"Mezarcı” olarak bilinen kimliği belirsiz bir muhbir, kongre oturumunda ABD'li senatörlere, Suriye'de halen devam eden çatışmanın kurbanları ve Suriye'nin katili Beşar Esed rejiminin kurbanlarıyla dolu toplu mezarlar kazıldığını söyledi.

14 Haziran 2022 Salı 12:42A+A-

Fatih Demir-HAKSÖZ HABER

Baştan aşağı tamamen siyah giyinen, yüzünü de siyah bere ile kapatan Esed rejimine çalışan mezar kazıcı; 2011'den 2018'e kadar Suriye'de bir toplu mezar alanında çalışan sivil işçilerden biri olduğunu, şahit olduğu dehşet verici olayları ‘korku’ içerisinde yaptıklarını söyledi.

Tanık olduğu dehşeti ABD’li senatörlere aktaran “mezar kazıcı”, Suriye’den 2018'de ayrıldığını ancak hala Suriye’de olan kimi isimlerle görüştüğünü ve Suriye'de toplu mezarların kazılmaya devam edildiğini öğrendiğini söyledi.

Suriye'deki savaş, göstericilere işkence yapan Esed’in değişim taleplerini reddetmesi ile başlamıştı. 2011 yılında Esed'e karşı barışçıl bir ayaklanma olarak başlayan olaylar 10 yıldan fazla bir süredir devam eden savaşa neden oldu. Birleşmiş Milletler'e göre tahminen en az 400.000 Suriyeli öldürüldü ve hem Suriye'nin içinde hem de dışında çatışmalar nedeniyle milyonlarca kişi yerinden edildi.

Savaştan önce mezar kazıcı, "Şam belediyesinde idari bir çalışan" olarak görevliydi. Ancak 2011'de "rejim istihbarat görevlileri" ofisini ziyaret etti ve onlar için çalışmasını emretti.

Mezarcı bir tercüman aracılığıyla yaptığı konuşmada, "Rejim bir şey istediğinde hayır demezsiniz. Görevlerimin korkunçluğuna hazırlıklı değildim" dedi.

Mezarcı toplu kıyımlarla ilgili, "Haftada en az iki kez, 300 ila 600 arasında işkence, bombardıman ve katliam mağduru cesetlerle dolu üç tır gelirdi. Ayrıca haftada iki kez, Sednaya hapishanesinde infaz edilen 30 ila 40 sivilin bulunduğu üç ila dört kamyonet cenazeleri boşaltmaya gelirdi.” dedi.

Mezarcı, 2018'de Suriye'den kaçmayı ve "ailesini Avrupa'ya kadar takip etmeyi" başardı. Koblenz'deki bir Alman mahkemesinde tanık olduğu dehşet verici olaylar hakkında ifade verdi. Birlikte çalıştığı ve yakın zamanda kaçan diğer insanlar sayesinde bugün hala toplu mezarların kazıldığını bildiğini söyledi.

Mezar kazıcı tercüman aracılığıyla, "Şu anda pek çok kişinin Esed rejiminin elinde insanlık dışı işkenceler yaşadığını bilmek kalbimi acıtıyor" dedi. Hala kazılmakta olan toplu mezarlar ile yakın zamanda kazılmış toplu mezarların yerini bildiğini belirten “mezarcı”, “Bunu biliyorum çünkü toplu mezarlarda benimle birlikte çalışan diğerleri de yakın zamanda kaçtı ve buradan duyduklarımızı doğruladı."

Mezar kazıcı, toplu mezar alanlarında çalışırken şahit olduğu bazı olayları şöyle anlatıyor: “Bir olayda, diğer cesetlerle birlikte bir treyler kamyonundan atılan bir adam, hala hayatta olduğunun sinyalini vererek bir hareket yaptı. Sivil işçilerden biri ağlamaya başladı, ‘Bir şeyler yapmamız gerektiğini söyledi’ dedi. Bizi gözetleyen istihbarat görevlisi, buldozer sürücüsüne onu ezmesini emretti, şoför tereddüt edemedi, yoksa sıradaki o olurdu. Siperlerdeki adamı ezerek öldürdü. Orada bulunan ve gözyaşları içinde bir şeyler yapmamız gerektiğini söyleyen genç adamı bir daha hiç görmedik.”

Esed rejiminin cinayetlerine şahit olmuş mezar kazıcı, senatörleri "hareket etmeye" çağırdı. Mezarcı, "Yüzbinlerce katledilmiş, kaybolmuş ve milyonlarca yerinden edilmiş olsa da, en kötüsü daha gelmedi. Önlenebilir. Ama yalvarırım daha fazla beklemeyin. Lütfen harekete geçin." dedi.

Kaynak: CNN

HABERE YORUM KAT

5 Yorum