1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. “Gol atınca Fransızım, atamayınca Arap...”
“Gol atınca Fransızım, atamayınca Arap...”

“Gol atınca Fransızım, atamayınca Arap...”

2022 Dünya Kupası biterken geriye sömürenlerle sömürülenler arasındaki rekabet akıllarda kaldı.

20 Aralık 2022 Salı 18:35A+A-

HAKSÖZ HABER

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Katar'a birlikte gitme teklifini reddeden Karim Benzema milli takımı bıraktığını açıkladı. Turnuvanın başında geçirdiği sakatlık sebebiyle maçlarda görev alamayan Benzema'nın 2014’de Dünya Kupası öncesinde verdiği bazı demeçler tartışmalara sebep olmuştu.

Macron’un yükselen ırkçı popülizmden faydalanmak adına göçmenlerle alakalı söylediği milliyetçi sözler ve bir takım politik adımları ciddi rahatsızlık oluşturdu. 2014’te Benzema “Gol atınca Fransızım, atamayınca Arap...” sözleriyle Fransızların ırkçı tutumunu eleştirmişti.

2022’de de çok bir şey değişmiş durumda değil. Fransa’daki Afrika kökenli oyuncuların sayısı eskisinden de fazla. Takımı tebrik etmek isteyen Macron’a karşı soğuk bir tavırla karşılık veren Afrika kökenli oyuncular eleştirilirken Benzema gibi birçok isim de Macron’un Katar’a birlikte gitme teklifini reddetti.

Batılı ülkelerin ırkçılığı artık değişmez bir tutum haline gelmiş durumda. Dünyanın en iyi futbolcuları arasında gösterilen Karim Benzema, Araplık ve İslam ile ilişkili kökleri sebebiyle dışlayıcı muameleye maruz kalabiliyor. Belki de tüm bunlar sebebiyle Fransa’nın Dünya Kupası finalinde kaybetmesine Fransızlar dışında üzülen kimse yok. Dünyanın büyük bir bölümü Fas’ı desteklerden Arjantin ise Fransa karşısında göz ardı edilmemesi gereken bir destek buldu.

Futbol üzerinden sömürenlerle sömürülenler arasındaki gergin atmosfere tüm dünya şahit oldu. Yazar Khaled Beydoun’ın 2018’de Twitter’a yazdıkları, tüm zamanların en çok paylaşılan tweet’lerinden biri olmuştu ve hala geçerliliğini koruyor:

“Sevgili Fransa, takımının %80’i Afrikalı, ırkçılık ve yabancı düşmanlığını bırak artık; %50’si Müslüman, İslamofobya’yı bırak artık. Afrikalılar ve Müslümanlar sana Dünya Kupası’nı verdi, sen de onlara adaleti ver.”

HABERE YORUM KAT

6 Yorum