1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Göçmenlere işkence eden suç çetelerinden hesap soruluyor mu?
Göçmenlere işkence eden suç çetelerinden hesap soruluyor mu?

Göçmenlere işkence eden suç çetelerinden hesap soruluyor mu?

Sosyal medyada yayınlanan videolar çetelerin, İran-Türkiye sınırında göçmenleri alıkoyup işkencede bulunarak ailelerinden fidye talebinde bulunduklarını gösteriyor.

25 Ocak 2023 Çarşamba 01:45A+A-

HAKSÖZ-HABER

Elleri arkadan bağlı insanlara işkence ettikleri anları kayda alan çetelerin, sınırları aşarak ailelerine ekmek götürmek için çıktıkları yolculuklarında göçmenlere karşı takındığı tutum insanlığın geldiği kötü hali bir kez daha gözler önüne serdi.

İran-Türkiye sınırından geçiş yapmaya çalışan Afgan göçmenleri alıkoyan çeteler, alıkoydukları kişilere işkence ettikleri görüntüleri ailelerine göndererek fidye talebinde bulunduğu gibi sınır geçişlerini engellemeye çalışan görevliler tarafından korundukları veya engellenmedikleri yorumlarına sebep oluyor.

Üzerlerine kayalar attıkları, kulak kestikleri, üzerlerindeki kıyafetleri alınmış ve soyulmuş erkekleri birbirine zincirledikleri ve diz çöktürmüş oldukları insanlara acımasızca vurdukları anları kayda alan canilerin sınır bölgelerinde devriye atan sınır birliklerine yakalanmamaları dikkat çekiyor.

Middle East Eye’a konuşan bir görgü tanığı da olan Ali Hikmet isimli şahıs çetelerin çoğunlukla Türkiye asıllı kişilerden oluştuğunu, kaçakçılık işleriyle uğraşan kimseler olduklarını ve bölgedeki kişiler ile Afganların zaman zaman ortak çalıştığını iddia ediyor.

Türkiye'den sınır dışı edilen Afgan mülteci Sami, bu çetelerin birkaç kişiden oluşabildiğini ve 500 dolar kadar az bir paraya bu işi yapabildiklerini aktarıyor.

Misillemeden korktuğu için kimliğini takma adla aktaran Sami, “Afganlar bölgeye aşina değiller, bu yüzden kendilerini küçük köylerde buluyorlar ve burada silahlı adamlar için kolay av oluyorlar. Çeteler, bu mültecilerin Türkiye'de alışılmadık bölgelere girmeden önce haftalardır İran'daki engebeli, dağlık arazide yürüdüğü gerçeğinden yararlanıyor. Afganları yorgun, aç ve kaybolmuş olduklarında, en zayıf anlarında buluyorlar. Sadece iki veya üç suçluya karşı on Afgan olsa bile, Afganlar karşı koymaya çalışmak için çok yorgun ve zayıf oluyorlar.”

Hikmet'e göre İstanbul gibi şehirlerde fidye için alıkonulan Afganlar biraz avantajlı, çünkü kırsal sınır bölgelerine yeni gelenlere göre nerede olduklarını daha kolay tarif edebiliyorlar.

Hikmet nedenini ise şu şekilde açıklıyor: “Bulundukları yeri doğru bir şekilde tanımlayabilirlerse, Türkiye polisi olayı ciddiye alacak ve suçluların izini sürmeye çalışacak.”

Geçtiğimiz ay polis sınır ili Van'da beş Afgan'ı rehin alan bir suç çetesini yakalamıştı. Ancak çetelerin sayısı hala tam olarak bilinemediği gibi kaç göçmenin de rehin alındığı kestirilemiyor.

 

 

 

Bir başka görüntüde ise üzerleri soyulan göçmenlerin Türkiye'nin doğu sınırında bir yerlerde kırbaçlandığını gösteriyor. 

 

 

HABERE YORUM KAT

4 Yorum