1. HABERLER

  2. HABER

  3. EKONOMİ

  4. Geri dönüşüm işçileri işlerini istiyor
Geri dönüşüm işçileri işlerini istiyor

Geri dönüşüm işçileri işlerini istiyor

Ümraniye ve Bakırköy'de, geri dönüşüm depolarında kalan işçilerin çalışması engelleniyor. Yüzlerce kişi evsiz ve işsiz kaldı.

05 Eylül 2021 Pazar 13:07A+A-

İstanbul Valiliği geçtiğimiz hafta Ümraniye ve Bakırköy'de 100'e yakın atık toplama tesisine baskın düzenledi. Basında Afgan mültecilerin Tuzla Geri Gönderme Merkezi'ne yer alan olayda, 650 geri dönüşüm işçisinin çekçeklerine el konuldu.

Valilik, kararın gerekçesinde atık toplamanın çevre ve halk sağlığına zararlı olduğunu söyledi. ruhsatsız olduğu belirtilen açıklamada atık toplama işleminin haksız rekabete yol açtığı ifade edildi ve "Bu ilçelerimizde bir daha çekçekçi diye tabir edilen atık toplayıcıları olmaması için belediyelerimiz, muhtarlıklarımız ve hemşehrilerimizin gereken duyarlılığı göstereceklerine inancımız tamdır" denildi.

Geri dönüşüm işçileri ise yatıkları basın açıklamasıyla yaşananları bir defa da kendilerinden dinlenilmesini istedi. Dudullu'da yıkılan bir depoda seslerini duyurmak isteyen işçiler bir basın toplantısı düzenledi.

'SOKAK VE PARKLARDA YATIYORLAR'

Duvar'dan Aynur Tekin'in haberine göre, aynı zamanda depoda kalan ailelerin dağıldığını söyleyen bir işçi, “Tavuk kümesi buradan temizlediler. Geçinemedikleri için burada kalıp ailecek çalışıyorlardı. Gece yarısı polis baskın yaptı. Şimdi bazısı arkadaşında kalıyor, bazısı ise parklarda, sokaklarda yatıyor” diye konuştu.

İşçiler, Valilik'in atık toplamanın halk sağlığına ve çevreye zararlı olduğu yönündeki açıklamalarına ise “Özetle valilik açıklamasında iddia edildiği gibi mahallelerde toplamış olduğumuz pet, plastik gibi malzemelerin çevreye olumsuz etkisi yoktur. Bu malzemelerin toplanılıp işlenmesi, tersine çevre kirliliğini azaltmaktadır” diye cevap verdi.

19 yıldır çekçekçilik yapan Kamil Aytar, ailesinin geçimini ve 4 çocuğunun okutma maliyetini bu işten sağladığını belirterek, “Urfa’da 6 kişi İŞKUR’a alınacaktı, 10 bin kişi sıraya girmiş. Ben şimdi Urfa’ya gitsem ne yapacağım onların arkasından sıraya mı gireceğim? Bizim kimseye zararımız yok. Zenginlerin çöpünden hayatımızı kazanıyoruz. Buna da engel olmasınlar” diyor.

'BİR İNSAN, EKMEĞİNİ ÇÖPTEN KAZANIYORSA SAYGI DUYUN'

Ardı arkası kesilmeyen zamlara dikkat çekerek, “Geçim İstanbul’da çok zor” diyor ve ekliyor: “Bunu sayın valim de biliyor sayın Cumhurbaşkanım da. Çünkü işsizlik çok. Biz devlete yük olmayalım diye bu işi yapıyoruz, bakıyoruz devlet sırtımızdan vuruyor. Ben boynuma kadar çöpe giriyorum yanımdan geçen insanlar burnunu kapatıyor. Etmeyin eylemeyin, bir insan ekmeğini çöpten kazanıyorsa evine bir parça ekmek bir çorba parası götürüyorsa saygı duyun.”

Başka bir geri dönüşüm işçisi, milletvekillerine seslerini duyuramadıklarını söylüyor. Urfa’dan AK Partili 8 milletvekilinin seçildiğini belirterek, “Aradık, mesaj yolladık. Cevap gelmedi” diye konuşuyor.

İstanbul valiliğinden ve bağlı bulundukları belediyelerden randevu talep eden geri dönüşüm işçileri, konunun ivedilikle ele alınmasını istiyor.

 

HABERE YORUM KAT

4 Yorum