1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Generaller Hep mi Bu Kadar Küstah Oluyorlar?
Generaller Hep mi Bu Kadar Küstah Oluyorlar?

Generaller Hep mi Bu Kadar Küstah Oluyorlar?

bu generallerin, kendi halklarına ve ülkelerine karşı bir işgal ordusunun generalleri gibi davranması ve zorbalık, küstahlık ve utanmazlıkta hiç bir sınır tanımamaları..

18 Haziran 2012 Pazartesi 18:04A+A-

SELAHADDİN E. ÇAKIRGİL; Mısır’daki Yükse Askeri Konsey’in Meclis seçimlerini feshetmesini ve cumhurbaşkanlığı seçimlerini yorumluyor:

Bu Generaller Hep mi Bu Kadar Küstah ve Utanmaz Oluyorlar!

Mısır'da gerçekleşen halk ayaklanması ile, 11 Şubat 2011 tarihinde devrilen 30 yıllık Husnî Mubarek döneminden sonra siyasî sahneye, İkhwan-ul'Muslimîyn' (Müslüman Kardeşler) Teşkilatı'nın organı olarak çıkan Hürriyet ve Adalet Partisi'nin lideri Muhammed Mursî, Cumhurbaşkanlığı'nın ikinci merhalesi için 16-17 Haziran günlerinde yapılan seçimlerin resmî olmayan sonuçlarına göre yüzde 53 ile; Hv. K. eski Komutanı olup, laik cenahın lideri ve Husnî Mubarek döneminin son başbakanı em. General Ahmed Şefîq karşısında seçimleri kazandı..

Ama, esef edilecek bir durumdur ki, 50 milyon kadar seçmenden, sadece yüzde 47'si katılmış oylamaya.. Yani, 23-24 milyon kadarı..

Bu kadar ilgisizliğe rağmen, Mursî'nin kazanmış olması yine de sevinilecek bir durum.. Çünkü, o ilgisizlik içinde, em. General Ahmed Şefiq de kazanabilirdi.. Esasen, Husnî Mubarek'in devrilişinden beri iktidarı elinde bulunduran Yüksek Askerî Şurâ, halkın bezginlik ve umutsuzluğa sürüklenmesi için akıl almaz psikolojik savaş taktiklerine başvuruyor ve iktidarı elinden bırakmıyacağının işaretlerini veriyordu.. Bu cümleden olmak üzere, bu son oylamanın yapılmasından iki gün önce de, geçtiğimiz aylarda yapılan seçimleri, Husnî Mubarek döneminin kalıntısı olan Anayasa Mahkemesi'nin bir kararıyla iptal ettirip, Meclis'i kapatmıştı..

Zannedersiniz ki, TSK ve de T.C. sisteminin Anayasa Mahkemesi'nin 1 sene öncesindeki gibi bir durum orada da aynen bulunuyor.. Hatırlayalım, 2007 Baharı'ndaki Cumhurbaşkanlığı düğümü günlerinde, T.C. Anayasa Mahkemesi de, en akıl almaz entrikaları hukuk adına tezgahlamıştı, TSK'nin ve laiklerin isteklerine uygun olarak..

*

Cumhurbaşkanlığı seçiminin Muhammed Mursî tarafından kazanılmış olmasına rağmen, Mısır'daki iktidar savaşının daha bir çetinleştiğinin, giriftleştiğinin işaretleri de ortaya daha bir çıkmaya başladı..

Nitekim, Mursî'nin kazanması ihtimali üzerine, Yüksek Askerî Şûrâ (Konsey), sonuçların açıklanmasından birkaç saat önce, Anayasa'ya yeni maddeler ekleyeceğini açıklayıverdi..

Bu maddelere göre, Cumhurbaşkanı, Mısır ordusunun işlerine müdahale edemeyecek, askerî tayinleri yapamayacak, askerlerin emekliye ayrılmalarına karışamayacak ve askerî personelin vazifesine son veremeyecek.. Yani, sembolik ve hattâ ismi olan, ama, yetkisiz bir Cumhurbaşkanı..

Daha da önemlisi, 'Başkomutanlık' yetkisi, yeni anayasa yapılıncaya kadar Cumhurbaşkanı'na verilmeyip, Yüksek Askerî Şûrâ Başkanı'nda (şimdiki durum itibariyle, -78 yaşındaki- Mareşal Huseyn Tantavî'nin elinde) kalacak.. Yani, TSK'nın son yüzyıldır, kendisini ülkenin gerçek sahibi olarak vehmetmesi gibi bir yaklaşım, Mısır'da da hükümfermâ..

Şu andan itibaren, bu yetkilere dayanarak, kimbilir daha ne korkunç entrikalar tezgahlamaya kalkışacaklar.. Hattâ, Mursî'nin seçiminin kanunsuz olduğunu bile ilan edebilirler..

Tıpkı, sadece şu son 50 yıl boyunca, T.C.'de yaşanan nice askerî darbe ve müdahalelerden sonra kurulan tuzaklarda olduğu üzere.. Ve 20 sene öncelerde, Cezayir'de olduğu üzere..

Yazının Devamı İçin Tıklayınız… 

 

HABERE YORUM KAT