1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Geçiş Hükümetini Tartışmayacaksanız Cenevre'de İşiniz Ne?
Geçiş Hükümetini Tartışmayacaksanız Cenevre'de İşiniz Ne?

Geçiş Hükümetini Tartışmayacaksanız Cenevre'de İşiniz Ne?

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Suriye rejimin tutumunu eleştirerek "Geçiş hükümetini tartışmayacaksanız Cenevre'de ne işiniz var?" dedi.

30 Ocak 2014 Perşembe 19:02A+A-

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Afrika Birliği 22. Dönem Liderler Zirvesi'ne katıldığı Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da Türk gazetecilere açıklamalarda bulundu. 

Esed Rejimi ile Suriyeli muhalifler arasında İsviçre'nin Cenevre kentinde devam eden Cenevre 2 Konferansı ile ilgili Suriye yönetimini eleştiren Davutoğlu, "Rejim, daha ilk günden geçiş hükümetini tartışmamak gibi bir stratejik taktiğe yöneldi. Açılış konuşmasında, rejimin dışişleri bakanı hiçbir şekilde geçiş yönetiminden bahsetmedi. (BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar) İbrahimi'nin katıldığı müzakerelerde geçiş yönetimi konusu açıldığında rejim, 'bunu tartışmayız' diyor. Şimdi o zaman niye geldiniz Cenevre'ye?" dedi. 

Cenevre-1 Mutabakatı'nın özünün tam yetkili bir geçiş hükümeti kurulması olduğunu ifade eden Dışişleri Bakanı Davutoğlu, görüşmelerde, Suriye muhalefetinin geçiş hükümetini tartışmak istediğini buna karşın rejimin, muhaliflere "terörle mücadele ve gelin Şam'da konuşalım" gibi oyalayıcı taktikler ile yaklaştığını kaydetti. 

Davutoğlu şöyle devam etti:

"Muhalefet geçiş yönetimini tartışmak istiyor, rejim ise 'gelin Şam'da konuşalım' diyor. Şam'da ne konuşulacak? Şam'da bunları konuşacak güvenlik şartları var mı?  Rejimin geçmişteki diplomatik manevralarını da bildiğimiz için biz bunları bekliyorduk. Fakat Rusya, birçok ülke, rejimin buraya katılacağını söyledi. Mesele, Cenevre'de fiilen, fiziken bulunmak değil. Cenevre'de bir mutabakatın hukukuna uygun bir şekilde bulunmak. Muhalefet bu bağlamda görüşmeleri yürütüyor. Malesef rejim, sürekli zaman kazanmaya dönük, karşı tarafı suçlayıcı manevralar yapmaya dönük bir çaba içinde." 

AA

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT