1. HABERLER

  2. ÇEVİRİ

  3. Gazze'deki Ukraynalılar ülkelerindeki savaştan endişeli!
Gazze'deki Ukraynalılar ülkelerindeki savaştan endişeli!

Gazze'deki Ukraynalılar ülkelerindeki savaştan endişeli!

Gazze'deki Ukraynalılar, Rus işgalinin devam ettiği ülkelerini takip ederken, akrabalarına yardım edemedikleri için endişeli ve korku içerisinde.

02 Mart 2022 Çarşamba 10:33A+A-

Fatih Demir-HAKSÖZ HABER

24 Şubat'ta başlayan Rusya'nın Ukrayna işgali Ukrayna dışında yaşayan Ukraynalılar tarafından hüzün ve endişe ile takip ediliyor.

70'li yaşlarındaki annesi ile kız kardeşi, Ukrayna'nın Rus savaş uçaklarının saldırısına uğrayan Kharkiv şehrinde mahsur kaldığını belirten Svetlana, ailesini düşünürken, gerginlik içerisinde medyayı takip ediyor.

Ukraynalı bir doktor olan Svetlana al-Farra Khan, Gazze şeridinin güneyinde yaşıyor. Rus bir anne ve Ukraynalı bir babanın kızı olan Svetlana için savaş büyük bir şok etkisi oluşturdu. 

Ailesinin yaşadığı şehirdeki saldırılar nedeniyle elektrik ve internet kesintileri yaşanıyor, bu yüzden Svetlana ailesine ulaşmakta zorluk çekiyor.

Al-Monitor'a konuşan Svetlana, "Bu Ukrayna'nın ilk savaşı. Herkes çok korkuyor.  Dün Gazze'ye gelmeleri için aileme yazdım.” dedi.

2000 yılından beri ikamet ettiği Gazze'de tanık olduğu savaşlar nedeniyle tedirgin yaşadığını ifade eden Svetlana, son bir haftadır günde iki saat kadar uyuyabiliyor. İnternetten haberleri okumaktan gözleri yorulan Svetlana, "Herkes için korkuyorum. Tanıdıklarım metro istasyonuna sığınırken, ablam, annemi komşuların evlerinden birinde kalmaya götürdüğünü söyledi.” dedi.

Svetlana şu anda kendini güçsüz hissetse de, Ukrayna'daki gelişmeler hakkında diğer insanları Rus propagandalarına karşı bilgilendirici veriler paylaşmak için sosyal medyayı aktif kullanıyor. Svetlana, “Ukrayna'da sivilleri hedef alan bir savaş olduğunu herkesin bilmesini istiyorum.  Çocuklarım Ukrayna'daki halkımızla dayanışma gösteren her şeyi paylaşarak haklarımızı insanlarla paylaşıyor” ifadelerini kullandı. 

40 yaşındaki Natalia al-Hassoumi de Filistin’de yaşayan Ukraynalılardan biri. Rus ordusunun işgal ettiği ülkesinde yaşananları üç oğluna anlatıyor ancak kelimeleri yaşananları açıklamakta yetersiz kalıyor. 

İmad eşi Natalia için,“Kardeşi ve teyzeleri için çok endişeleniyor” diyor ve ekliyor, “Savaş başladığından beri onlarla sürekli iletişim halinde ve oradaki savaşa dair görüntüler onu çok korkutuyor.

İmad, “Ona güven vermeye ve Ukrayna direnişinin başarılı olacağını söylemeye çalışıyorum.  Ama sonra ağabeyi ona dün gece evini çevreleyen tankların sesiyle uyandığını söyledi ve ben onu tekrar kaybetmiş gibi hissediyorum.” diyerek eşinin hassasiyetini dile getirdi.

Gazze Şeridi'ndeki Ukrayna toplumundan sorumlu yetkili Eşref el-Nimr, Ramallah'taki Ukrayna konsolosluğu ile sürekli iletişim halinde. Ukraynalı 800'den fazla kişinin Gazze’de yaşadığını aktaran Nimr bölgedeki en kalabalık farklı topluluklardan biri olduklarını ifade ediyor. 

Al-Monitor'a konuşan Nimr, "Burada bulunanların çoğu doktor, eczacı, hemşire ve mühendis. Bu topluluk ülkesine derinden bağlı ve bu nedenle tüm gelişmeleri takip ediyor.  Ama elimizden gelen tek şey barış için dua etmek.” dedi.

Ukrayna uyruklu Olina Victor al-Nimr ile evli olan Filistinli Nimr'in de dört çocuğu var. Ukraynalı doktor Ludmila al-Farra Al-Monitor'a yaptığı açıklamada, Gazze’de Rus arkadaşları olduğunu ve sürgünde yaşamanın onları bir araya getirdiğini dile getirdi. 

Gazze'de bulunan Rus ve Ukrayna vatandaşları arasında güçlü bağlar olduğunu belirten Ludmilla, “Barış içinde yaşıyorduk ve birlikte yaşıyorduk.  İşlerin bu savaş noktasına nasıl geldiğini bilmiyorum.” dedi.

Ludmila 2000 yılında taşındığı Gazze'de üç çocuk sahibi oldu. Ülkesine dair diğer Ukraynalılar gibi onun da endişeleri bulunuyor. Eskiden yaşadığı ve akrabalarının olduğu kentlerin bombalandığını görmek Ukraynalıları ve Filistinli ailelerini üzdüğü gibi uzaktan çaresizce izlemek zorunda kalmalarının yorucu olduğunu ifade ettikleri görülüyor.

 

Kaynak: Al Monitor

HABERE YORUM KAT