1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Gazze Karanlık ve Sıcak
Gazze Karanlık ve Sıcak

Gazze Karanlık ve Sıcak

Elektrik tüketimi artıyor, üretimi düşüyor. Gazze, İsrail ablukası yüzünden enerji ihtiyacının en fazla yüzde 45’ini karşılayabiliyor. Kentin bazı bölgelerine günde yalnızca 6 saat elektrik verilebiliyor.

01 Temmuz 2016 Cuma 11:21A+A-

Nüfusu 1,8 milyonu aşan Gazze, zor bir dönem geçiriyor. Şehir, su sıkıntısının yanı sıra, süresi uzayan elektrik kesintileriyle baş etmeye çalışıyor. Toplam ihtiyacı 450 MW olarak hesaplanan bölgeye ancak 200 MW kadar elektrik verilebiliyor.

Sıkıntının aşılması için yerel yönetim mahallelere göre bir dağıtım planı hazırladı. 8 saat elektrik, 8 saat kesinti olarak başlayan uygulama, arıza ve diğer sorunlar nedeniyle aksamaya başladı. Bazı bölgelere günde yalnız 6 saat elektrik geliyor.

Çocuklar, yaşlılar, hastalar...

Öğretmen Hasan Medhun, uzun elektrik kesintilerinde evini aydınlatmak için şarjlı bataryalardan faydalanıyor. 12 voltluk, şarj edilebilir bataryalarla, düşük enerji tüketimine sahip LED şeritlerine aydınlatıyor.

Elektrik kesintileri yaz aylarında, özellikle de çocuk ve yaşlıların dayanma sınırını zorluyor. Medhun, şarjlı bataryaları serinlemek için de kullanıyor:

“Isınan havalarla baş etmek için artık batarya ile çalışabilen pervaneler var. Onları kullanıyoruz.”

Mahmud Abdülhakim, beyin kanaması sonucu yatalak hâle gelmiş. Vücudu tamamen felç olan 4 çocuk babası genç adam, konuşma yetisini de yitirmiş. Yaklaşık bir aydır tedavisine evde devam ediliyor. Sağlıklı insanları bile zorlayan elektrik kesintileri onun durumundaki hastalar için çok daha ciddi sorunlar doğuruyor.

Abdülhakim’in yatağı elektrikle çalışıyor. Eşi elektrik olmadığı zamanlar onu tek başına hareket ettirmekte zorlanıyor. Doktorlar hastanın vücut ısısında ani değişiklikler olmasını istemiyor. Ayak ucunda çalışan pervane onu serin tutuyor. Elektrik kesildiğinde bile çalışan bu şarjlı model bile ancak birkaç saat dayanabiliyor.

Abdülhakim, geçirdiği felç nedeniyle yemekleri çiğneyemiyor, yutkunamıyor. Bu sebeple beslenmesi midesine bağlanan hortum aracılığı ile gerçekleşiyor. 15 yılık eşi Riham, yemekleri ancak elektrik varken hazırlayabiliyor:

“Bütün yiyecekleri mikserden geçirmem lâzım. Yemeği hazırladıktan sonra püre haline getirip eşimin midesine bağlanan boruya şırıngayla sıkıyorum.”

“Elektrik kesintilerinin etkisi sanılandan fazla”

Filistinli bağımsız milletvekili Cemal Naci, elektrik kesintilerinin etkisinin evlerle sınırlı olmadığına dikkat çekiyor:

“Bu kesintiler nedeniyle Gazze’de ticari hayatta sekteye uğradı. İmalathaneler ve fabrikalar çalışma saatini elektriğe göre ayarlamaya başladı. Bu da verimin düşmesine sebep oldu. Hastaneler elektrik olmadığı için daha fazla jeneratör kullanıyor. Bu da daha fazla yakıt gideri anlamına geliyor. Atık su arıtma tesisleri elektrikle çalıştığı için, bu sular arıtılmadan denize bırakılıyor.”

Gazze’nin ihtiyaç duyduğu 450 MW elektriğin 120’si İsrail’den, 20’si Mısır’dan geliyor. Gazze Elektrik Santralinin gerçek kapasitesi 100 MW olmasına rağmen 2006 Haziran’ında İsrail bombardımanında hasar gördüğü için yarım kapasite ile çalışıyor. İsrail. 2014'teki saldırısında da santralin yakıt tankerlerini vurdu. Bu da santralin yedek yakıt depolama kapasitesini önemli ölçüde azalttı. Türkiye'den ilk etapta bir teknik ekip santralde neler yapılabileceğini araştırmak için Gazze'ye gidiyor. Gazze'nin enerji ihtiyacını karşılamak için neler yapılacağı konusunda da görüşmeler sürüyor. 

Al Jazeera

HABERE YORUM KAT