1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Garnizon Devletin Yeni Hamisi Kim Olacak?
Garnizon Devletin Yeni Hamisi Kim Olacak?

Garnizon Devletin Yeni Hamisi Kim Olacak?

Kenan Alpay, Türkiye’nin Fırat’ın ötesine yönelik sinyalini verdiği askerî harekât ve ABD’nin bölgeden çekilme kararını mercek altına aldığı yazısında, bu gelişmelerin Suriye ve YPG/PKK’ya muhtemel etkilerini tahlil ediyor.

21 Aralık 2018 Cuma 14:12A+A-

Kenan Alpay’ın yazısından konuyla alakalı bir bölüm şöyle:

Suriye bağlamında, bölgeye müdahil olan devletlerin pozisyonlarını farklılaştıracak bazı yeni gelişmeler yaşanıyor. Henüz askeri birliklerin fiilen çekilmeye başladığı tespit edilememiş olsa da, Amerika Başkanı Donald Trump’ın Suriye’den çıkış ve eve dönüş için start veren mesajı Türkiye ile PKK-PYD dengeleri kadar Türkiye-Rusya ve İran ilişkilerine de ciddi etkiler yapabilir. Trump’ın geri alınan topraklar ve hezimete uğratılan IŞİD vurgusuna yaptığı ilginç ve en az iki türlü okunabilecek ilave şuydu: “artık savaşma sırası diğerlerinde”.

Türkiye-Amerika ilişkilerini uzun bir zamandır geren, ayrışmaya ve siyasi-stratejik çatışmalara sebebiyet veren öncelikli sıkıntı kaynağı Amerika’nın Fırat’ın doğusundaki PKK-PYD varlığını ‘ileri karakol’ ve ‘garnizon devlet’ aşamasına getirmek üzere izlediği politikalardı. (…) 

Yazının tamamı >>>

 

Etiketler : , , , , ,