1. HABERLER

  2. HABER

  3. Gannuşi, CNR Kitap Fuarındaydı
Gannuşi, CNR Kitap Fuarındaydı

Gannuşi, CNR Kitap Fuarındaydı

Nahda Hareketi’nin liderini misafir eden Mana Yayınları, Raşid Gannuşi’yi okuyucularıyla buluşturdu.

09 Mart 2014 Pazar 13:36A+A-

HAKSÖZ-HABER

Raşid Gannuşi’nin “İslam Devletinde Kamusal Özgürlükler” kitabı Mana Yayınları tarafından geçtiğimiz ay yayımlandı. 1980’li yıllarda hazırlamaya başladığı doktora çalışmasını kitaplaştıran Gannuşi, 8 Mart Cumartesi günü 13.00’te CNR Kitap Fuarında bir konferans verdi. Tunus Devriminde önemli rol oynayan Nahda Hareketi’nin liderini misafir eden Mana Yayınları, Raşid Gannuşi’yi okuyucularıyla buluşturdu.

Türkye’deki Müslümanlara teşekkür ederek konuşmasına başlayan Gannuşi’nin sunumunun ana muhtevası Tunus’taki güncel meselelerdi.  ‘’Din değer üretir’’ diyen Gannuşi, ‘’Dinin siyasete müdahil olmasının tek sebebi değer odaklı bir yönetim olmasıdır.’’ dedi. "Adaletin olmadığı yerde İslam olmaz, bir yerde adalet varsa orada İslam vardır.’’ vurgusu yapan Gannuşi: ‘’İçinde adaletin olmadığı bir yönetim asla İslami olamaz, isterse mollalar, şeyhler, hocalar ve alimler yönetsin...’’ ifadesinin altını çizdi. ‘’Resul vahiy aldığı halde müminlerle istişare ederek hareket ederdi.’’ diyen Gannuşi, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Şimdiki liderler kendilerini Tanrı yerine koydukları için istişare etmiyor. Ama İslam Dünyasında cin şişeden çıkmıştır, diğer ülkeler de Tunus gibi özgür ve adil bir düzen kurmayı başaracaklar. Arap ülkelerinde devrim başarılı oldu çünkü Arap halkı korkuyu yendi.’’

 Gannuşi, devrimin Tunus’ta başarılı olmasını ise üç maddede sıraladı. Birincisi, Suriye ve Mısır’da olduğu gibi ordu Tunus’ta siyasete müdahale etmediği için devrim başarılı oldu, bu en önemli nedendi. İkincisi, çoklu bir müzakereye dayalı siyaset anlayışı gerçekleştirildi. Üçüncüsü, her kesimle güçlü bir diyalog kanalları açık tutulduğu için devrim başarıya ulaştı ve bunun neticesinde Tunus Meclis’i kendi anayasasını yaptı. Gannuşi, Tunus’taki istikrarlı gidişatın baltalanmak istendiğinin de altını çizdi. Bu olumlu gidişatın sekteye uğraması için düşmanların elinden geleni yapacaklarını vurguladı. Dinleyicilerin sorularının cevaplanmasıyla biten konferansta Gannuşi, konuşmasını ‘’İslami Birlik özgürlüktür, özgürlük olmadan fikir, ekonomi, kültür, gelişmez. Türkiye’de özgürlük olduğu için iktisadi kalkınma var.’’ şeklinde bitirdi.

HABERE YORUM KAT